PREDSJEDNIK RS DODIK/Putin je najbolji čovjek kojeg sam upoznao u politici, a Schmidt je fašistička svinja

Vrijeme:3 min, 46 sec

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se ne plaši suđenja zbog neizvršavanja odluka Christiana Schmidta, da neće pobjeći niti će otići u zatvor.

– Neću pobjeći niti ću otići u zatvor. Prije će BiH propasti nego što ću ja otići u zatvor – rekao je Dodik i dodao da je na pravosuđu BiH da dokažu optužbe za koje ga terete.

Za zahtjev obrane za izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić Dedović, Dodik je naveo “da je ona bila u timu obrane Nasera Orića, kao i da je kao sutkinja oslobodila nekoliko ljudi koji su počinili zločine nad Srbima”.

– Ta žena treba meni suditi. Radila je prije toga u OHR-u, radi se o osobi koja će po defaultu odlučiti da je Milorad Dodik kriv što postoji – rekao je Dodik sinoć za RTRS.

“Schmidt je nelegalan”

On je naveo da stranci pokušavaju upravljati ovim procesom, te da je sve to u stvari kako bi ga sklonili s političke scene.

Za Schmidta je ponovio da je “nelegalan, nelegitiman, da izmišlja, a ljude ovdje, nas, naziva majmunima”.

– Ako smo mi za njega majmuni, onda je i on za nas svinja, i to fašistička – istakao je Dodik i dodao da se sada pokazuje da je Schmidt pobornik fašizma i onih koje je Hitler odlikovao najvišim odlikovanjem.

On je ukazao da “mi imamo ozbiljan problem s Amerikom i EU koji ovdje uskraćuju naša ustavna prava, ali to nije bezizlazno”.

– Nisam ja politički prolupao ni mentalno već ne želim biti dio nametnute matrice ponašanja u kome su oni nešto posebno, a mi smo remetilači faktor – rekao je Dodik i dodao da Srbi nisu narod koji je olako prihvatio tutore.

On je napomenuo da narativ da je ovdje “pozitivan američki utjecaj, a negativan ruski nameću zapadnjaci, Amerikanci i ostali iz Bruxellesa, koji imaju problem s Rusijom”.

“Nasilno se pokušava nametnuti rješenje o neovisnom Kosovu”

Predsjednik RS je istakao da se “nasilno pokušava nametnuti rješenje o neovisnom Kosovu, što Srbi tamo ne žele prihvatitie, niti Srbija, a Republika Srpska smatra da je Kosovo sastavni dio Srbije, dok Nijemci i ostali ignoriraju ti situaciju”.

Komentirajući posljednja zbivanja u Banjskoj, Dodik je rekao da žali zbog stradanja i jednih i drugih, ali ističe da bi Srbe na Kosovu trebalo zaštiti.

– A na to su nijemi iz međunarodne zajednice – istaknuo je Dodik i dodao da Srbi na Kosovu imaju pravo na svoj politički odraz i da traže status kakav misle da trebaju imati.

Prema njegovim riječima, problemi na Kosovu nisu izolirani koje srbijanski narod ima već su integralni dio problema.

Dodik je istakao da događaj u Banjskoj nije teroristički akt i da taj slučaj na Kosovu govori da postoji duboka podijeljenost, “muslimani u Sarajevu su na strani Albanaca, što je nelogično jer ako ste za teritorijalni integritet BiH, onda ne možete biti protiv rušenja teritorijalnog integriteta Srbije”.

– Oni su za to da se odvoji Kosovo, a spremni su prijetiti ratom ako Republika Srpska kaže da će se odvojiti. Kako je moguće da Kosovo ima pravo, a mi nemamo – upitao je Dodik.

“Ne spremamo se za rat”

On je dodao da je potpuno pogrešno od političara u Sarajevu da tako pokazuju podršku neriješenom problemu.

– Ako hoćete da živite s nama u BiH, poštujte našu povijest i naše stavove, nemamo pretenzije prema Federaciji, čak ni prema tamo gdje žive Srbi. Postoji i granica i linija razgraničenja. Mi nemamo potrebu za bilo čim, nećemo dozvoliti upade, narušavanje sigurnosti, ne spremamo se za rat, nemamo za to potencijal – rekao je Dodik.

Sporazum o suverenosti BiH je, kaže, predložio da bi vidio koliko je sve podmuklo, navodeći da preuzima obvezu da se održava suverena BiH, ali da Bošnjaci neće.

– BiH ni jednog dana od svog postojanja kao dejtonska tvorevina nije bila suverena – rekao je Dodik i podsjetio na uplitanja drugih zemalja.

Dodik: Putin je najbolji čovjek u politici kojeg sam upoznao

On je naveo da nije protiv BiH u njenom međunarodnom kapacitetu kako je predviđeno Dejtonskim sporazumom, već je protiv one BiH koju nameću visoki predstavnici, razni američki veleposlanici, protiv one gdje su krivci stalno Srbi.

O kontaktima na međunarodoj razini, Dodik je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin najbolji čovjek kojeg je upoznao u politici, te da je ponosan što ima priliku da s njim razgovara, a planira i sada da od 20. listopada do 5. studenog bude u Rusiji.

Dodik je rekao da u nedjelju ide na jedan skup u Budimpeštu, a da će se u ponedjeljak sastati s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, kao i da postoji mogućnost da otputuje u Kinu.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)