Kajanovo nazivanje žene ‘zmijurinom kamenjarkom’ nedopustivo, izostala reakcija nevladinih organizacija

Vrijeme:2 min, 14 sec

 

IZASLANICI I ZASTUPNICI HNS-A OSUDILI NAPADE NA ŽENE

Klub zastupnika HDZ-a BiH – HNS u Zastupničkom domu kao i izaslanika HDZ-a BiH u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH reagirao je na vrijeđanje i jezik mržnje prema ženama kojeg “posljednjih mjeseci u javnom prostoru upućuje zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH”.

U posljednje vrijeme svjedočimo sve učestalijim napadima na žene. Počinju vrijeđanjem, nastavljaju verbalnim i fizičkim napadima, a u najtežim slučajevima završavaju ubojstvom, uz prijenose najtežih oblika nasilja na društvenim mrežama. Na takve napade nitko ne smije ostati ravnodušan, moraju se poduzeti žurne zakonske mjere zaštite i prevencije, a svatko od nas jasno i glasno ustati i progovoriti protiv govora mržnje i nasilja nad ženama, navodi se u priopćenju.

“U tom kontekstu ne možemo ‘zatvarati oči’ pred činjenicom da posljednjih mjeseci zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koristi javni prostor kako bi vrijeđao, a zatim i prijetio obračunom ‘oči u oči’ jednoj ženi. Iako je nije imenovao, te joj tako uskratio mogućnost pravne zaštite, nama je sasvim svejedno je li u pitanju zastupnica, izaslanica ili bilo koja druga žena, nečija supruga, sestra ili poznanica. Nedvojbeno je da su uvredljive riječi i poziv na obračun upućeni ženi, i to baš od zastupnika Zastupničkog doma, ujedno i predsjednika Povjerenstva za informiranje (DF-ov Sanel Kajan, op. HMS) koji je ovu dužnost zloupotrijebio na najgori način nazvavši jednu ženu ‘nacionalističkom budaletinom’ i ‘zmijurinom kamenjarkom’ što je krajnje neprihvatljiv oblik komuniciranja, ne samo u javnom prostoru”, ističu zastupnici i izaslanici HNS-a.

Kad takve riječi javno izgovori zastupnik onda je to, kako kažu, još sramnije i traži najstrožu osudu.

“Nitko od njegovih stranačkih kolega dosad se nije oglasio, a reakcija je izostala i od strane nevladinih i organizacija za zaštitu ljudskih prava. Budući da su svi nabrojani ostali nijemi i na brojne druge slučajeve izljeva mržnje motiviranih međunacionalnom netrpeljivošću od strane istog zastupnika, postavljamo pitanje jesu li sve žene i narodi u BiH jednaki? Pitamo se i jesu li neke žene manje vrijedne jer pripadaju određenoj političkoj, odnosno stranačkoj skupini i znači li to da ih se može vrijeđati i omalovažavati bez bilo kakve reakcije?

Stoga, kad govorimo o napadima na žene, osudimo i reagirajmo zakonskim procedurama najprije prema javnim, izabranim osobama u vlasti koji koriste govor mržnje, javno napadajući i vrijeđajući žene.

Nedopustivo je i za svaku osudu da se jezikom mržnje i vrijeđanja žena bez ikakve odgovornosti i kazne koriste oni koji bi svojim radom u najvišim zakonodavnim tijelima Federacije BiH trebali predvoditi procese koji će rezultirati zaštitom svake žene, bez obzira je li u pitanju nečija majka, sestra, supruga, susjeda, zastupnica ili izaslanica u Parlamentu Federacije BiH”, stoji u priopćenju.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)