ZASTUPNICE U PARLAMENTU BIH/Ovo je poruka ne samo Klari Buntić već svim ženama u BiH da se ne mogu osjećati sigurno

Vrijeme:1 min, 31 sec

 

Skupina zastupnica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputila je priopćenje za javnost, čiji sadržaj Hrvatski Medijski Servis, prenosi u cjelosti:

“Mi, u potpisu navedene zastupnice u Parlamentarnoj skupštini BiH, šokirane smo zbog Odluke Općinskog suda u Ljubuškom od 23. 9. 2023., kojom je odbijen pritvor u slučaju obiteljskog nasilja.

Bez namjere da se miješamo u sudbeni proces, u svoje osobno ime, kao žene i parlamentarke, potpuno jednoglasno želimo ukazati na sljedeće:

Unatoč svim dokazima prezentiranim u tom slučaju koji ukazuju na kazneno djelo nasilja u obitelji sukladno Kaznenom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine, Sud je donio Odluku kojom se oslobađa pritvora optuženi Denis Buntić. Njegovom slobodom ugrožen je kazneni postupak, s obzirom na mogućnost ponavljanja kaznenog djela ili utjecaja na iskaze svjedoka.

Posebno podsjećamo na nedavni tragični slučaj u Gradačcu u kojemu je stroža praksa određivanja pritvora počiniteljima obiteljskog nasilja mogla spasiti živote.

Držimo da sudovi, tužiteljstva i policije u BiH moraju svojim djelovanjem ohrabrivati žene žrtve obiteljskog nasilja da prijave nasilje.

Ovakvim djelovanjem sudova šalje se poruka ne samo Klari Buntić, nego i svim ženama u Bosni i Hercegovini da se ne mogu osjećati sigurno u BiH, niti očekivati pravnu zaštitu u slučaju nasilja u obitelji, pokušaja ubojstva ili drugih kaznenih djela. Takvom praksom daje se do znanja svim građanima u BiH da će žrtve uvijek imati manja prava nego počinitelji kaznenih djela i koji ugrožavaju sigurnost drugih. Samim time, sve žene u BiH se obeshrabruju da prijavljuju nasilje u obitelji, kao i druga kaznena djela koja trpe u obitelji i društvu. Ovom prigodom pozivamo Općinski sud u Ljubuškom da preispita svoju Odluku, sukladno žalbi Tužiteljstva Zapadnohercegovačke županije.

Zajedničko priopćenje potpisuju zastupnice; Sabina Ćudić, Mia Karamehić-Abazović, Aida Baručija, Rejhana Dervišević, Darijana Filipović, Elvisa Hodžić, Ljubica Miljanović, Mira Pekić, Sanja Vulić i Ermina Salkičević-Dizdarević.

 

hms.ba  / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)