Kurti: Kosovska policija okružila 30 teško naoružanih napadača na policajce u odorama bez oznaka, pozivam ih da se predaju

Vrijeme:3 min, 19 sec

 

Predsjednik kosovske vlade Albin Kurti poručio je u obraćanju nakon incidenta na ulazu u selo Banjska da je jedan policajac izgubio život, a da je drugi ranjen i da se nalazi izvan životne opasnosti, izvijestio je portal Kosovo online. Poručio je da je kosovska policija okružila napadače te ih poziva da se predaju.

Stradao je policajac Afrim Bunjaku, po činu vodnik, a ranjen je Alban Rashiti, naveo je Kurti.

“Napadi oružanih grupa i dalje traju. Ima najmanje 30 teško naoružanih osoba koje su okružene našim snagama i šaljem im poziv da se predaju. Oni su ti koji napadaju našu policiju. Izvršitelji i njihovi nalogodavci bit će uhvaćeni i kažnjeni”, rekao je Kurti nakon sjednice Vijeća za sigurnost održane danas u Prištini.

“Mi smo na pravoj strani i angažiramo se na provedbi reda i mira”, rekao je Kurti.

Kurti je takođe pokazao slike džipova bez tablica, navodeći da pripadaju osobama  koje su sudjelovale u napadu u Banjskoj. Kurti tvrdi “da osobe u odorama pripadaju organizranoj formaciji koja je došla boriti se na Kosovu”. Nije rekao odakle je došla.

Naveo je i da je razgovarao s veleposlanikom SAD-a u Prištini Jeffreyjem Hovenierom i da će kontaktirati s Tomášem Szunyogom, posebnim izaslanikom EU-a.

Kurti tvrdi da se u Banjskoj događa”teroristički napad, a ne borba s civilima” i poručuje da je “najvažnije da se sve mirno završi i da ne bude više poginulih.

“Danas se dogodio zločinački, teroristički napad na policiju Kosova, krivci nisu ni naoružani civili, ni krijumčarske, već profesionalne vojne, policijske snage koje su ušle na naše ozemlje. Tražim da se predaju tijelima sigurnosti. Želimo da vladaju mir, sigurnost i vladavina prava za sve građane bez razlike. Ovo nije nikakva borba s naoružanim civilima, već s ljudima koji teško naoružani znače veliku opasnost ne samo za ustavni poredak i zakon na Kosovu, već za sigurnost svih građana“, rekao je Kurti.

Zamolio je sve građane svih zajednica na Kosovu da ostanu mirni i da prate službene izvještaje.

„Budući da svi naoružani imaju i maske, nismo uspjeli identificirati ih. No isstražna tijela dat će izveštaj o tome. Sada je najvažnije da nitko drugi ne pogine, da ne bude rata, a za to je potrebno da se te formacije predaju tijelima sigurnosti. Oni su opkoljeni. Najvažnije je da se to mirno završi, a tek poslije vidjet ćemo što ćemo dalje“, dodao je Kurti.

Konferenciji za medije bio je nazočan i zamjenik glavnog ravnatelja kosovske policije Fehmi Hoti, koji je na pitanje ima li ranjenih odgovorio da za sada nema informacije o tome, ali da još ima razmjene paljbe. Na pitanje pripadaju li napadači na policiju grupi ruskih plaćenika “Wagner”, on je rekao da na to ne može odgovoriti dok se ne provede istraga.

Kosovska policija priopćila je da je noćas u 2.34 postrojba za hitnu intervenciju granične policije primijetila da su na ulazu u selo Banjska dva kamiona bez registarskih oznaka bila postavljena na mostu i da je ulaz u to selo preko mosta bio blokiran. Kada su postrojbe iz stanice Zvečan stigle do tog mesta, kako su naveli, “naišle su na otpor”, dva su policajca su upucana, a treći je podlegao ranjavanju.

Na sjeveru Kosova situacije je napeta, a s terena stižu vijesti da se specijalci kosovske policije s dugim cijevima nalaze i u Severnoj Mitrovici.

Administrativni prelaz Jarinje od jutros je zatvoren iz smjera Raške prema Leposaviću, naoružani policajci i oklopna vozila nalaze se na magistralnoj cesti.

Eparhija raško-prizrenska oglasila se priopćenjem u kojem je navela da najoštrije osuđuje najnoviji napad koji se dogodio jutros na sjeveru Kosova, poručivši da je “skupina naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom u sam samostan (manastir), pri čemu su provalili manastirske zaključane dveri”. Dodali da su monasi zaključali crkvu i samostan, u kojem se nalazi i skupina gostiju. Nisu naznačili o kakvim je napadačima riječ ni tko su oni.

Po informacijama drugih prištinskih medija, na Kosovo je hitno doputovao i posebnik izaslanik EU-a za dijalog Kosova sa Srbijom Miroslav Lajčak.

 

Kosovo online/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori