VELIKA EKSPLOZIJA NA KRIMU/Ukrajinci raketirali sjedište ruske crnomorske flote, krenuo i cyber napad

Vrijeme:2 min, 15 sec

 

Krim je pogođen kibernetičkim napadom “bez presedana” nakon raketnog napada na sjedište Crnomorske flote u Sevastopolju.

“Cybernapad bez presedana na krimske pružatelje internetskih usluga”, primijetio je Oleg Kryuchkov, savjetnik ruskog guvernera regije, na Telegramu. “Detektiramo prekide u internetu na poluotoku”, dodao je.

Danas je odjeknula glasna eksplozija u Sevastopolju. Nije riječ samo o najvećem gradu na ukrajinskom poluotoku Krimu, koji su Rusi anektirali 2014. godine, nego i o ključnoj luci, u kojoj je sjedište ruske Crnomorske flote.

Sevastopolj je u posljednje vrijeme učestalo na meti ukrajinskih vojnih dronova i krstarećih projektila. Prema fotografijama i snimkama koje su se danas proširile društvenim mrežama, čini se da je do eksplozije došlo upravo u luci, u kojoj se nerijetko nalaze ruski ratni brodovi.

Neslužbeni Twitter kanali bliski ukrajinskoj strani objavili su snimku na kojoj se vidi oblak dima, a lokalci govore da su vidjeli rakete nad gradom neposredno prije eksplozije.

Rusi potvrdili: Pogođeno sjedište Crnomorske flote

Lokalni guverner Mihail Razvožajev napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da je najmanje jedan ukrajinski projektil pogodio sjedište ruske crnomorske mornarice u Sevastopolju, izazvavši požar.

Razvožajev je rekao da iako se ne očekuju daljnji udari, stanovništvo se poziva da izbjegava središte grada gdje se nalazi zgrada mornarice. Vatrogasci su na licu mjesta, rekao je, a neke su ceste zatvorene.

Po njegovim riječima, nema civilnih žrtava niti štete na civilnoj infrastrukturi. Vlasti koje je postavila Moskva priopćile su da je protuzračna obrana oborila još jedan projektil u petak u blizini grada Bahčisaraja. Šef krimske administracije Sergej Aksjonov izjavio je da su “krstareće rakete” oborene iznad poluotoka.

Ruska prorežimska novinska agencija TASS izvijestila je da su krhotine rasute “stotinama metara” od mjesta udara. Ista agencija navodi da je velik broj vozila hitne pomoći viđen kako juri prema mjestu napada.

Ministarstvo obrane: Nestao jedan pripadnik vojske

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je jedan pripadnik oružanih snaga ubijen u napadu na sjedište ruske Crnomorske flote na Krimu, objavila je ruska režimska agencija RIA. Nedugo nakon objave ove informacije opet se javilo rusko ministarstvo obrane u izvješću u kojem stoji da je jedan vojnik nestao te da nije mrtav.

Krim, koji je Rusija zauzela i pripojila Ukrajini 2014., dosad je bio česta meta ukrajinskih napada tijekom 19-mjesečnog rata.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)