Ursula Von der Leyen u govoru o stanju Unije: Neki su sumnjali, ali pogledajte gdje je Europa sada

Vrijeme:1 min, 25 sec

 

Ursula von der Leyen danas je branila svoje rezultate kao šefica Europske komisije, rekavši da je promovirala – i da će se i dalje zalagati – za poštenu tranziciju na zelenu energiju, snažnu geopolitičku uniju i fer konkurenciju sa svijetom, prenosi Reuters.

U svom godišnjem govoru o stanju unije, tijekom kojeg je objavila da Europska komisija pokreće istragu protiv subvencija kineskih električnih vozila, von der Leyen je sebe označila kao pobornika europskog biznisa.

Von der Leyen, za koju se očekuje da će se sljedeće godine kandidirati za drugi mandat na čelu izvršne vlasti EU, naglašavala je tijekom svog govora da je Europa, s njom na čelu izvršne Komisije, “odgovarala na zov povijesti”.

– Europa će učiniti sve što je potrebno da zadrži svoju konkurentsku prednost – rekla je ona zastupnicima Europskog parlamenta, dodajući da će braniti europski biznis od svake nelojalne konkurencije.

– Dakle, danas mogu objaviti da Komisija pokreće istragu protiv subvencija električnih vozila koja dolaze iz Kine. Europa je otvorena za konkurenciju. Ne za trku do dna – rekla je ona.

Također je rekla da će imenovati izaslanika koji će pomoći malim i srednjim poduzećima da se izbore s birokracijom kako bi im se olakšalo poslovanje.

U svom posljednjem govoru o stanju unije prije izbora za Europski parlament sljedećeg lipnja, von der Leyen je rekla da su ona i njen tim iznijeli više od 90 posto prijedloga predstavljenih kada je postala šefica Komisije 2019.

– Kada sam stala ispred vas 2019. sa svojim programom za zelenu, digitalnu i geopolitičku Europu, znam da su neki sumnjali. Ali pogledajte gdje je Europa danas. Vidjeli smo rođenje geopolitičke unije – podržavajući Ukrajinu, suprotstavljajući se agresiji Rusije, odgovor na asertivnu Kinu i ulaganje u partnerstva – kazala je ona.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)