SJEVERNOKOREJSKI DIKTATOR/Kim Jong-un stigao u Rusiju na sastanak s Putinom, SAD prijete sankcijama

Vrijeme:3 min, 14 sec

 

Kim Jong-un doputovao je u Rusiju na rijedak susret s predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o mogućem dogovoru o opskrbi sjevernokorejskog oružja za rat u Ukrajini.

Kimov oklopni vlak stigao je na stanicu Khasan, glavnu željeznički prolaz za ruski Daleki istok iz Sjeverne Koreje, izvijestila je danas japanska novinska agencija Kyodo, pozivajući se na neimenovani ruski službeni izvor. Očekuje se da će sastanak biti održan u utorak poslijepodne na marginama Istočnog ekonomskog foruma u ruskom lučkom gradu Vladivostoku, gdje je Putin već stigao. Kimovo putovanje u Rusiju i sastanak sa Putinom bit će sveobuhvatna posjeta radi jačanja veza, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u video snimku objavljenom na internetu.

Sastanak će se održati usred zabrinutosti na zapadu da Pyongyang planira dostaviti oružje Moskvi za zamjenu zaliha koje su istrošene tijekom 18 mjeseci borbi u Ukrajini.

Peskov je odbacio američka upozorenja o bilo kakvom sporazumu o oružju, a ruske novinske agencije ga citiraju da je rekao: „Kao što znate, dok implementiramo naše odnose s našim susjedima, uključujući Sjevernu Koreju, interesi naše dvije zemlje su nam važni, a ne upozorenja iz Washingtona.

“Interesi naše dvije zemlje su ti na koje ćemo se fokusirati.”

Kim je bio u pratnji visokih vladinih dužnosnika, uključujući vojno osoblje, objavila je sjevernokorejska službena novinska agencija KCNA. Smatra se da će u izaslanstvu biti njegov ministar vanjskih poslova Choe Sun-hui i istaknuti članovi stranke zaduženi za obrambenu industriju i vojna pitanja, uključujući direktora odjela za industriju streljiva Jo Chun-ryonga. “Prisustvo Jo Chun-ryonga ukazuje na to da će Sjeverna Koreja i Rusija zaključiti neku vrstu sporazuma o kupovini streljiva”, rekao je Michael Madden, stručnjak za rukovodstvo Sjeverne Koreje u Washington Centeru Stimson.

Ranije je KCNA objavila fotografije Kimovog odlaska iz Pyongyanga, zajedno s vojnom počasnom gardom i gomilom ljudi u tamnim odijelima i šarenim haljinama koji su mahali cvijećem i zastavama dok se ukrcavao u zeleno-žuti vlak. Ovo putovanje predstavlja Kimovu prvu posjetu inozemstvu u više od četiri godine i prvu od pandemije Covid-19.

Američki dužnosnici vjeruju da će se Putin vjerojatno fokusirati na osiguravanje većih zaliha sjevernokorejske artiljerije i drugog streljiva dok pokušava ublažiti ukrajinsku kontraofanzivu.

Zauzvrat, Kim bi mogao tražiti energetsku i prehrambenu pomoć, kao i naprednu tehnologiju za satelite i podmornice na nuklearni pogon koje bi mogle povećati prijetnju koju predstavljaju sjevernokorejski balistički projektili i programi nuklearnog oružja.

Neki analitičari vjeruju, međutim, da bi Rusija mogla oklijevati u podjeli detalja svoje strogo čuvane tehnologije oružja u zamjenu za ograničene zalihe artiljerijskih granata i drugog streljiva.

“Malo je vjerojatno da će Putin pružiti Kimu tehnologiju za minijaturizaciju nuklearnih uređaja ili pogon podmornica na nuklearni pogon jer čak ni očajni ratni stroj ne mijenja svoje vojne krunske dragulje za staro streljivo”, rekao je profesor Leif-Eric Easley, stručnjak za Sjevernu Koreju u Ewha Univerzitet u Seulu, prenosi The Guardian.

Osiguravanje količine sjevernokorejskih artiljerijskih granata i protutenkovskih projektila dodatno bi povećalo zabrinutost SAD zbog dugotrajnog sukoba u Ukrajini.

“Očekuje se da će se razgovori o oružju između Rusije i DNRK nastaviti tijekom posjete Kim Jong-una u Rusiji”, rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrienne Watson, koristeći skraćenicu za službeni naziv Sjeverne Koreje, Demokratska Narodna Republika Koreja.

“Pozivamo DNRK da se pridržava javnih obveza koje je Pyongyang preuzeo da neće isporučivati ili prodavati oružje Rusiji.” Američki State Department je u ponedjeljak opisao Putina kao očajnog zbog ukrajinskog sukoba i obnovio upozorenja da bi svaki dogovor o oružju mogao pokrenuti američke sankcije.

“Morajući putovati cijelom svojom zemljom kako bi se sastao s međunarodnim parijem i zatražio pomoć u ratu koji je očekivao da će dobiti u prvom mjesecu, okarakterizirao bih to kao da moli za pomoć”, tvrdi glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

“Podsjetit ću obje zemlje da bi bilo kakav transfer oružja iz Sjeverne Koreje u Rusiju bio u suprotnosti s više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a”, dodao je.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)