PARLAMENT BIH/I Dom naroda usvojio Zakon o izmjenama i dopuna Zakona o VSTV-u

Vrijeme:1 min, 28 sec

 

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je danas Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Od prisutnih 15, ‘za’ predloženi zakon glasovalo je 10 izaslanika, a pet ih je bilo ‘protiv’. Iz Federacije BiH predloženi zakon podržalo je šest izaslanika, dok su četiri izaslanika bila ‘protiv’, a iz Republike Srpske su četiri izaslanika glasala ‘za’, a jedan je glasao ‘protiv’.

Prije glasanja o samom tekstu zakona, izaslanici su se izjašnjavali i o dva amandmana koje su predložila četiri izaslanika iz Kluba bošnjačkog naroda – Šefik Džaferović, Džemal Smajić, Dženan Đolagić i Safet Softić, ali predloženi anandmani nisu podržani.

Ovi izaslanici su tijekom diskusije najavili da će biti protiv predloženog zakona, ukoliko njihova dva amandmana ne budu prihvaćena.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza je, obraćajući se izaslanicima nakon obavljene diskusije, pojasnio zašto se mora u roku od godinu dana donijeti novi zakon.

– Zato što imamo dva prioriteta. Prvi prioritet – zakon i izmjene, dopune zakona koje se tiču integriteta nositelja pravosudnih funkcija, transparentnosti, odgovornosti i dvostupnost prilikom odlučivanja. To je prioritet Europske komisije, ako želimo da se približimo Europskoj uniji. A u roku godinu dana donijeti cjelokupan zakon, gdje ćemo samo ugraditi ove izmjene i dopune. Dakle, i izbor sudaca, način izbora, postupanje u vezi UDT-a i slično – pojasnio je ministar Bunoza.

Kazao je da radne grupe već rade na novom zakonu, te da će nastojati ispoštovati rok od godinu dana.

On je pozvao izaslanike da podrže predloženi zakon, što su oni i učinili.

Zastupnički dom Parlamenta BiH ranije je usvojio ovaj zakonski prijedlog, čije usvajanje predstavlja važan iskorak u pravcu ispunjavanja jednog od 14 prioriteta Europske komisije u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)