Crkva bosanska nije imala nikakve veze s Islamom, kako to tvrdi islamski radikal Izetbegović

Vrijeme:2 min, 33 sec

 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je ovih dana uzburkao javnost gostujući u programu globalne televizije Al Arabiya. Pozvao je islamske zemlje na snažniji anganžman u BiH kako bi se suzbio utjecaj Zapada i SAD. Također, svojim tumačenjem povijesti pokušao je osporiti identitet Hrvatima i Srbima.

Bakir Izetbegović je pokazao da se njegova retorika nije i neće promijeniti. Unatoč političkom opredjeljenju Bosne i Hercegovine o pristupanju Europskoj uniji, predsjednik SDA je pozvao islamske zemlje na snažniji anganžman kako bi se suzbio utjecaj SAD i Zapada. Vjerojatno zbog činjenjice kako je opala potpora Zapada politici njegove stranke.

– Nakon što su 20 godina vodeće sile zapadne Europe podupirale po meni iznimno štetnu politiku supermacije bošnjačkog naroda u BiH u zadnjih par godina došlo je do krucijalnih promijena koje su nastale na tragu djelovanja Vlade Hrvatske, kaže za RTV Herceg Bosne Domagoj Knežević savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

Knežević ističe kako se Izetbegović, nakon što je shvatio da je izgubio potporu zapadnoeuropskih zemalja za svoju politiku oduzimanja političkih prava Hrvata, koje im jamče mirovni sporazumi, ponovo pokušava okrenuti arapskim i islamskim državama kako bi dobio njihovu potporu.

Provukao je i Izetbegović i nekoliko neistina i mitova iz povijesti. A jedan od njih je taj da je crkva bosanska iz srednjeg vijeka imala učenje blisko Islamu, pa se s dolaskom Turaka ona samo utopila u Islam. Unatoč tome što se ni znanstvenici ne mogu složiti oko biti učenja te crkve, odnosno je li ona bila heretična, ili šezimatička s pravovjernim naukom, ali uz odvajanje od rimske katoličke crkve, ona bez sumnje nije imala nikakve veze s Islamom, kažu povjesničari.

– Posve je sigurno da taj nauk ne može imati apsolutno nikakve veze s naukom Islama, govoreći o dogmi naravno. Svako sačuvano pismo, primjerice oporuka gosta Radina, koji je bio visoki član hijerarhije Crkve bosanske uvijek i isključivo počinju sa zazivom presvetog trojstva- Vaime Oca i Sina i Svetoga Duha. Dakle, to sigurno ne može imati nikakve veze s Islamom, pojašnjava povjesničar dr.sc fra Robert Jolić, arhivar Hercegovačke franjevačke provincije.

Izetbegović je pokušao negirati i identitet Srba i Hrvata iz srednjeg vijeka, unatoč povijesnim dokumentima o postojanju njihovih država. Kazao je kako se nitko ranije na prostoru BiH nije izjašnjavao kao Srbin ili Hrvat, nego da se to promijenilo pod pritiscima susjednih zemalja Hrvatske i Srbije u novijem dobu.

– U to vrijeme se ni Francuzi nisu izjašnajvali kao Francuzi. U to vrijeme se ni Talijani nisu izjašnjavali kao Talijani, nego je postojalo 10 država na području današnje Italije. Nastanak onog što mi zovemo pojmom nacije u današnjem smislu je produkt tek 19 stoljeća, kod Francuza je to počelo s francuskom revolucijom, podsjeća dr. fra Jolić.

-Ono što su u tursko doba bili mileti, kod nas su bila tri- jedan je bio katolički, jedan pravoslavni i jedan osmanski, to je ono što je kasnije formiralo nacije u današnjem smislu, dodaje.

Ako Izetbegović i dalje ostaje relevantan na političkoj sceni u BiH pitanje je kako s ovakvim izjavama misli pridobiti sugovornike među Srbima i Hrvatima oko eventualnog povratka na vlast.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)