RUSTEM UMEROV/Novi ministar obrane Ukrajine je Krimski Tatar muslimanske vjeroispovijesti

Vrijeme:1 min, 5 sec

 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odlučio je smijeniti dosadašnjeg ministra obrane Oleksija Reznikova i na njegovo mjesto postaviti Rustema Umerova.

Umerov je rođen 19. travnja 1982. godine u Samarkandu, na teritoriju današnjeg Uzbekistana. Obitelj mu potječe iz Alušte na Krimu. Po nacionalnosti su Krimski Tatari muslimanske vjeroispovijesti. Sovjetske vlasti protjerale su Krimske Tatare 1944. s Krima u Uzbekistan, što je ukrajinski parlament 2015. proglasio genocidom nad Krimskim Tatarima.

Rustem Umerov je diplomirao i magistrirao ekonomiju i financije na Nacionalnoj akademiji za menadžment u Kijevu.

Za zastupnika je izabran u srpnju 2019. kao član stranke Holos. Sudjelovao je u izradi stotinjak zakona i kreirao je izjavu ukrajinskog parlamenta o nelegitimnosti ruske aneksije Krima.

Bio je prisutan i na mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine na samom početku rata, u ožujku 2022. Prema navodima stranice Meduza, Kremlj je optužio Umerova da je špijunirao za SAD i namjerno odugovlačio pregovore u korist Ukrajine.

Nešto kasnije, 28. ožujka, je objavljeno da su Umerov, Roman Abramovič i još jedan zastupnik nakon pregovora razvili simptome koji podsjećaju na trovanje. Trojica pregovarača odletjela su u Istambul da dobiju medicinsku pomoć, a Umerov je kasnije na Facebooku objavio da je dobro i zamolio ljude da „ne vjeruju neprovjerenim informacijama“.

Od rujna 2022. se nalazi na čelu Fonda državne imovine Ukrajine.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)