„Kongres“ BRICS-a najesen u Srbiji; Dačićeva stranka digla ruke od EU-a

Vrijeme:2 min, 52 sec

 

Ove jeseni održat će se „kongres“ na kojem će sudjelovati predstavnici zemalja članica BRICS-a i srbijanski stručnjaci, izjavio je za rusku agenciju „RIA Novosti“ Bojan Torbica, zamjenika predsjednika Pokreta socijalista Srbije. Ta stranka, kojoj je na čelu stajala proruska komunistica Mira Marković, žena Slobodana Miloševića, ima u sadašnjoj srbijanskoj vladi ministra vanjskih poslova Ivicu Dačića i još neke dužnosnike. Torbica je kao cilj naveo potrebu da se srbijanska javnost upozna s uvjetima i pogodnostima eventualnog članstva u tom ekonomskom forumu.

„Mi smo koalicijski partneri vladajuće Srpske napredne stranke. Ovo je jedan od koraka u našem programu koji mi promičemo od njegova nastanka. Dva stupa naše politike jesu potpora ’Srpskom svijetu’ i suradnja s organizacijama poput BRICS-a”, rekao je Torbica.

BRICS je peteročlani labavo organiziran forum usmjeren na međusobnu gospodarsku suradnju u kojem su kao zemlje osnivačice Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Njima bi se od 1. siječnja moglo pridružiti sedam država pozvanih u članstvo: Iran, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Etiopija i Argentina. Interes za pristupanje BRICS-u izrazilo je ukupno 40 država.

Osim što je najavio spomenuti „kongres“, Pokret socijalista predao je 28. kolovoza Skupštini Srbije na razmatranje nacrt rezolucije kojom se želi otvoriti „javni dijalog“ na temu „europskog puta Srbije“. Očekuju da skupštinski odbor počne razmatrati taj dokument 20. rujna, piše ruski medij RT, a citira ga beogradska Politika. Ti mediji ističu da „europski put Srbije ima jasnu alternativu, oličenu u procesu pridruživanja BRICS-u“.

Po Torbičinim riječima, prijašnji ministar obrane, a sadašnji direktor Sigurnosno-informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin i prije je predlagao da građani Srbije izađu na referendum i odluče se ili za BRICS ili za EU. Vođen tom idejom, Pokret socijalista surađuje s Institutom za javni strateški dijalog i planira okupiti intelektualce i stručnjake iz Srbije kako bi krajem rujna ili početkom listopada održali „kongres“ s predstavnicima iz peterih članica BRICS-a.

U rezoluciji koju Pokret socijalista predlaže istaknuto je da je europski put u slijepoj ulici, istaknuo je Torbica te dometnuo: „Već 20 godina Srbiju i njezine građane obmanjuju da mogu postati dio EU-a, ali vidimo da nije tako. Već deset godina [od ulaska Hrvatske] nije im se pridružila nijedna zemlja. Na posljednjem samitu rečeno je da se EU treba pripraviti za prijam novih članica tek do g. 2030.”

Po njegovim riječima, „postoji alternativa koja je svakim danom sve jača. Pridruživanje BRICS-u najrelevantniji je ekonomski i politički proces. U njegovu su sastavu zemlje tradicionalno prijateljske Jugoslaviji i Srbiji. Nijedna od zemalja osnivača BRICS-a nije priznala nezavisnost Kosova, nitko od njih nije ucjenjivao vlasti Srbije i njezine građane, nitko od njih nije tražio dio teritorija Srbije i izručenje srpskih heroja koji su branili narod u ratovima devedesetih”, bio je odlučan Torbica.

Guranje Srbije u EU protiv volje velika dijela građana nije, po njegovim riječima, dalo rezultate, a svega oko 20 posto građana podupire europske integracije.

Njegova stranka protivi se sankcijama Rusiji te očekuje jamstva BRICS-a a one ne će biti uvedene, a zatima ih i proces de-dolarizacije, to jest prelaska na međusobna plaćanja u vlastitim valutama ili u nekoj zajedničkoj valuti, te želi imati više informacija o tomu što nudi BRICS-ova „Nova razvojna banka“.

Povezano:

STVARANJE MULTIPOLARNOG SVIJETA / Saudijska Arabija, UAE, Argentina, Iran, Egipat i Etiopija postali članovi BRICS-a

BRICS i povezivanje zemalja Globalnog juga: krupni izazov dominaciji Zapada

 

Politika/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)