SCHOLZ U PROBLEMIMA / Nijemci nezadovljni radom vlade, raste popularnost desničarima

Vrijeme:1 min, 27 sec

 

Popularnost desno-populističke Alternative za Njemačku i dalje raste a istodobno građani migraciju smatraju sve većim problemom za zemlju, pokazuje najnovije ispitivanje javnog mnijenja javnog servisa ARD objavljeno u petak.

Na pitanje za koju stranku bi glasali da se sljedeće nedjelje održavaju izbori za Bundestag, 22 posto ispitanih je odabralo AfD, što je porast za jedan posto u usporedbi s posljednjim ispitivanjem i dvostruko više nego na posljednjim izborima za savezni parlament 2021., proizlazi iz redovnog ispitivanja raspoloženja građana koje je naručio ARD.

Najviše glasova, 29 posto, dobila bi trenutno oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU.

Popularnost stranaka vladajuće koalicije i dalje je u padu. Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD) biralo bi 16 posto ispitanih, Zelene 14 posto te Liberalno-demokratsku stranku (FDP) 6 posto, što je za sve tri stranke pad popularnosti od jedan posto u usporedbi s posljednjim ispitivanjem.

Radom savezne vlade, koja se nalazi na sredini izbornog razdoblja, zadovoljno je svega 19 posto ispitanih a samo 25 posto smatra da kancelar Olaf Scholz dobro obavlja svoj posao.

Kao najveće probleme zemlje ispitani na prvom mjestu navode loše stanje gospodarstva a na drugom nekontroliranu migraciju. Obje teme su, kako je priopćio ARD, posljednjih mjeseci dobile na težini.

Trenutno gotovo dvije trećine ispitanih smatra da je gospodarska situacija u zemlji loša ili da se pogoršava. To je 21 posto više nego početkom travnja.

Od tog razdoblja i sedam posto ispitanih više smatra da je najveći problem njemačke neregulirano useljavanje tj. priljev izbjeglica, što je ujedno i glavna politička tema AfD-a koji upravo na temi useljavanja prikuplja političke bodove.

Godinu dana uoči izbora za lokalni parlament u saveznoj pokrajini Saskoj AfD je s 35 posto postao najjača politička stranka, pokazuju najnovija ispitivanja za ovu pokrajinu.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)