Gospodarska kriza u Njemačkoj: svega 19 posto anketiranih zadovoljno crveno-žuto-zelenom vladom!

Vrijeme:2 min, 22 sec

 

„Njemačka: strah za gospodarstvo i nezadovoljstvo vladom“ – pod tim naslovom Deutsche Welle daje presjek raspoloženja među Nijemcima, (ne)zadovoljstva sadašnjom vladom i rejtinga stranaka i političara. „Nijemci su nezadovoljni svojom vladom kao nikad prije. To pokazuje ispitivanje javnog mnijenja Deutschlandtrend. Najveći problemi pomišljenju ispitanika jesu gospodarstvo i useljavanje“, ističe se u članku Sabine Kinkartz.

Njemačko gospodarstvo već više mjeseci ne bilježi rast i prijeti mu daljnje tonjenje. To je bio razlog što se nedavno savezni kancelar Olaf Scholz (SPD) na nešto više od 24 sata povukao sa svojim ministrima na zatvoreni sastanak u dvorcu Mesebergu o sve manjoj popularnosti trojne koalicije (SPD, Zeleni i liberali), o stagnaciji i prijetećoj recesiji u njemačkom gospodarstvu i što se protiv toga može učiniti. Gotovo pola ispitanika (46 posto) računa da će se gospodarsko stanje u idućih 12 mjeseci i dalje pogoršavati.

I mnogo strani radnici, zbog smanjenja broja radnih mjesta, skupoće i  težih uvjeta života, pa tako i mnogi iz Hrvatske i BiH, pomišljaju već na napuštanje Njemačke i povratak u domovinu.

Samo 19 posto Nijemaca zadovoljno je radom vlade, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja ARD-Deutschlandtrend koje je proveo institut infratest-dimap od 28. do 30. kolovoza na reprezentativnom uzorku od 1.310 građana s pravom glasa. Veliko je nezadovoljstvo i među pristašama stranaka vladajuće koalicije, osobito među pristašama liberala (FDP); četiri petine njih kritiziraju vladu u kojoj su i ministri iz FDP-a. A takozvana „semafor-koalicija“ već je došla do pola mandata. Kad bi se sad birao novi Bundestag, stranke vladajuće koalicije ne bi dobile većinu glasova.

Najviše i dalje dobiva CDU/CSU, 29 posto. Slijedi AfD s 22 posto. Kancelarova stranka SPD dobila bi samo 16 posto, Zeleni 14 posto, liberali šest posto. Neokomunistička Ljevica s četiri posto ne bi ni ušla u parlament. Udara u oči i velika nepopularnost saveznoga kancelara: samo je još svaki četvrti birač zadovoljan njegovim radom.

U Mesebergu je kancelar sa svojom vladom odlučio u planu od 10 točaka staviti gospodarstvo u središte pozornosti. Poduzeća bi trebala dobiti potporu kroz porezno rasterećenje vrijedno milijarde eura, trebalo bi intenzivno raditi na smanjenju birokracije. No za to vrijeme kemijski div BASF odlučio se premjestiti dio svoje industrije u Kinu, radi čega će u tamošnju infrastrukturu uložiti deset milijarda eura. BASF je velik gutač prirodnog plina, i donedavno je dobro poslovao zaslugom neograničenih količina jeftinoga ruskog plina. To se od prošle godine promijenilo. Osim toga, pojavio se i problem s dobavom komponenti za kemijsku industriju, kao što je litij i neki rijetki metali, osobito za proizvodnju električnih automobila i komponenti za solarne panele, toliko važne  za prelazak na obnovljive izvore energije.

Kriza njemačkog gospodarstva zabrinjava čitavu Europu, budući da je ono bilo motor ukupnoga europskog razvoja, a time i zapošljavanja i prelijevanja sredstava drugim u obliku investicija, EU-fondova, dotacija te razvojne i humanitarne pomoći.

 

DW/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)