SMIRUJU SITUACIJU / Oglasio se EUFOR o prosvjedima na međuentitetskim linijama

Vrijeme:1 min, 0 sec

 

Predstavnici dijela vlasti u BiH danas su putem društvenih mreža pozvali su EUFOR da reagira povodom najavljenih prosvjeda na međuentitetskoj liniji između RS i FBiH, a sada su i EUFOR oglasio na svom službenom Twitter profilu.

“EUFOR nije primio nikakve zahtjeve od vlasti BiH u vezi s ovim pitanjem i nije rasporedio dodatno osoblje. Prema upozorenju za medije od 30. kolovoza, svako privremeno povećanje osoblja EUFOR-a je rezultat godišnje i rutinske vježbe EUFOR-a Quick Response 23”, navodi se u kratkom priopćenju.

Podsjetimo, prosvjed organizira Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH.

Razlog za prosvjed je podizanje optužnice od strane Tužiteljstva BiH protiv predsjednika RS Milorada Dodika, i v.d. ravnatelja Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

Naime, neki sarajevski političari i stanke su zatražili da EUFOR reagira i osigura prohodnost na međuentitetskoj liniji.

Stranka demokratske akcije osudila je poziv na današnje okupljanje i pozvala EUFOR da “reagira”, kao i Tužiteljstvo BiH.

“Pozivamo EUFOR da reagira u skladu s mandatom propisanim Daytonskim mirovnim sporazumom koji im, između ostalog, nalaže obavezu sprečavanja ometanja kretanja civilnog stanovništva. U protivnom, snosit će odgovornost za kršenje Sporazuma i sve potencijalne negativne posljedice ovog čina”, navodi se u priopćenju SDA.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)