MINISTAR VANJSKE TRGOVINE KOŠARAC/Nećemo dozvoliti da nam Bošnjaci biraju srpskog člana Predsjedništva, kao što je to postala praksa s hrvatskim

Vrijeme:1 min, 37 sec

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac izjavio je da presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Kovačević protiv BiH” ne doprinosi dobrim odnosima u BiH, te izrazio nadu da će u narednom razdoblju Vijeće ministara po ovoj presudi zauzeti stav da je ne prihvaća i odbacuje.

Košarac, čiji je zahtjev da se na današnjoj sjednici Vijeća ministara definira zaključak o ovoj presudi odbijen, istakao je da predstavnici Republike Srpske neće odustati od toga da svaki put kandidira ovo pitanje u institucijama BiH, s obzirom na to da je, kako je rekao, vidljivo da i dalje postoje napori da se modelira neka vrsta građanske BiH mimo Ustava BiH i Daytonskog sporazuma, javlja Srna.

– Daytonski sporazum je vrlo jasno definirao da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Na ovaj način kroz provođenje određenih opcija građanske orijentacije bi se uveo unitarni izborni proces da predstavnici jednog naroda biraju predstavnike drugih naroda – rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

On je podsjetio da je takva praksa bila u nekoliko izbornih procesa u mandatu izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH, te naglasio da predstavnici Republike Srpske neće dozvoliti Bošnjacima koji žive u FBiH da biraju srpskog člana Predsjedništva BiH.

– Republika Srpska je zasebna izborna jedinica i na temelju Ustava BiH vrlo jasno je definirano kakva je BiH, tko je čini i naglašena je konstitutivnost naroda – naglasio je Košarac, koji je i zamjenik predsjedavateljice Vijeća ministara.

Prema njegovim riječima, ova presuda Europskog suda za ljudska prava je dio kampanje i aktivnosti usmjerenih protiv Republike Srpske, kao i neosnovani tužiteljski postupci protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i njenih institucija kroz pitanje imovine i odluke Ustavnog suda koje su po pravilu protiv Srpske i koje su sačinjene u dogovoru s nekim veleposlanicima u BiH.

Košarac je naveo i da je pored ovakve presude značajno i važno nastaviti sa svim aktivnostima na europskom putu BiH i ispunjavanju 14 prioriteta.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)