EUROPSKI POVJERENIK ZA PROŠIRENJE VARHELYI/EU će u listopadu predstaviti suštinske prijedloge o proširenju

Vrijeme:1 min, 3 sec

 

Povjerenik za susjedstvo i proširenje Europske unije (EU) Oliver Varhelyi izjavio je danas da će Europska komisija u listopadu predstaviti “suštinske” prijedloge o proširenju.

On je uoči neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU u Toledu, u Španjolskoj, potvrdio da je izvršno tijelo EU “spremno dati svaki prijedlog” za unapređenje procesa integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Varhelyi je također pozdravio poruku predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela o spremnosti članica EU da se “konačno angažiraju i naprave veliki iskorak kako bi došlo do proširenja”.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je Michel u ponedjeljak sugerirao da zemlje kandidati Zapadnog Balkana i EU trebaju biti spremne za proširenje do 2030. godine.

Pojasnio da će Europska komisija u listopadu dati “suštinske predloge” uoči summita lidera EU 26. i 27. listopada.

Paket će uključivati takozvani “plan rasta” koji će “ubrzati ne samo institucionalnu već i stvarnu integraciju ljudi i ekonomija u Europsku uniju”.

Kao što je šefica Europske komisije Ursula von der Leyen već kazala u svibnju, EU nastoji povećati ulaganja u zemlje Zapadnog Balkana kako bi ublažila ekonomski utjecaj ruskog rata na Ukrajinu.

Plan ima za cilj povećanje pretpristupnih fondova EU i omogućavanje pristupa jedinstvenom digitalnom tržištu bloka u oblastima kao što su e-trgovina i cyber sigurnost.​​​​​​

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)