MEČ KARIJERE / Za povijest hrvatskog boksa: Evo kada bi se Filip Hrgović trebao boriti za titulu prvaka svijeta

Vrijeme:3 min, 10 sec

 

Malo po malo. Tako se Ukrajinci približavaju Krimu, tako se i Filip Hrgović približava dvoboju za naslov svjetskog prvak.

 

Baš protiv jednog Ukrajinca. Oleksandra Usika koji je slavljem nad Britancem Danielom Duboisom obranio pet pojaseva svjetskog prvaka u teškoj kategoriji (WBO, WBA, IBF, IBO i The Ring). Nešto ranije je pak naša Beštija ili El Animal, Filip Hrgović nokautom u 12. rundi protiv Australca McKeana, postao obvezni, prvi izazivač svjetskog prvaka. Filip je sada istinski u predvorju jednog od dva velika sportska cilja koja je otvoreno proklamirao u SN prije kojih 10-ak godina. Tada je, dok smo ga posjetili za jednog treninga u Dubravi, kod tadašnjeg trenera Leonarda Pijetraja objavio kako želi osvojiti, pače da neće odustati dok oko vrata ne objesi olimpijsko i svjetsko zlato. Bilo je to još u doba kada nije bio ni europski prvak.

Može pobijediti Usika

Olimpijsku kolajnu ima, doduše nije zlatna, bronca je u pitanju. Od kako je otišao u profi svijet, proklamirani cilj od kojeg ne odustaje, a ima za takvo što snažne argumente je svjetski pojas. Nešto što je u profi boksu u Hrvatsku posljednji donio nenadmašni Mate Parlov.

Kalle Sauerland, boksački promotor koji skrbi i o našem Hrgoviću uvjeren je da Filip “ima”, da može dobiti Usika. To je i izrijekom spomenuo u razgovoru za Boxing Social.

– Vidjeli smo Usika u subotu navečer, a ja sam netko tko ga je promovirao u više navrata. Dobro ga poznajem i, po mom mišljenju, on pokazuje znakove usporavanja. Hrgović je imao dugačke pauze zbog cjelokupne situacije, ali mislim da su onih 12 rundi protiv McKeana zlata vrijedne. Svaka od tih rundi upravo je ono što je Hrgović trebao. Pogledate li unatrag, Hrgović je jako dugo na sceni. Ne pričam samo o profesionalnoj sceni, nego i o WSB-ovoj boksačkoj ligi. Jako, jako dugo je tu. On je naviknut na aktivno nastupanje, a posljednjih nekoliko godina bile su poput noćne more za njega – veli Sauerland, te nastavlja.

– Mislim da je meč protiv McKeana upravo ono što je Hrgović trebao uoči borbe s Usikom. Svi koji su u boksu znaju Hrgovića niz godina i svi znamo što on može. Sada je njegovo vrijeme. Bit će to fantastičan meč i siguran sam da itekako imamo šanse. Ući ćemo s puno samopouzdanja u taj meč – jednako samopouzdano će glasoviti promotor.

Ujedinjenje titula

Međutim, Sauerland je i sam svjestan da ne mora (i opet) baš nužno i već sada, odnosno u prosincu doći do borbe Hrgović – Usik. Naime, još uvijek postoji i opcija da u slučaju da Usik ugovori meč protiv Tysona Furyja, što je tiha patnja Ukrajinca, za ujedinjenje svjetskih naslova, Hrgović bi se uz određenu kompenzaciju mogao povući “sa strane” i dopustiti dvoboj koji boksačka javnost silno priželjkuje. Doduše, Sauerland ističe da ne planiraju dopustiti Usiku dvoboj protiv Furyja.
– Ne postoji interes s naše strane o povlačenju i odustajanju od meča. Ne znam zašto bismo se povukli, jer Tyson Fury ima ugovoren meč tek za sedam tjedana. Meč Usik – Hrgović trebao bi se dogoditi u prosincu – veli Sauerland.

Iz Usikovog tabora nakon pobjede nad Duboisom nisu baš odveć ni spominjali Hrgovića. Egis Klimas, Usikov menadžer je tek izjavio.

– Hrgović je obvezni izazivač, ali ako ćemo uspjeti ugovoriti borbu za ujedinjenje naslova protiv Furyja, onda ćemo ići u tom smjeru. Ne uspijemo li, naravno da je onda Hrgović sljedeći.

Dakle, ako se Ukrajinca pita, Hrgović nije prva opcija. U redu, nije ništa novo, ali ono što jest novo je da sada ipak čak i s minimalno spominjanja, nitko u boksačkom svijetu više ne dvoji, ne dovodi u pitanje činjenicu da je Filip Hrgović obvezni, prvi izazivač.

Pa sad, hoće li među konopce za prvaka već ovog prosinca, vidjet ćemo. Ne dogodi li se tada, 2024. je sasvim sigurno i bez dvojbe – njegova!

 

hms.ba / Šport/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)