KARADŽIĆEV ODVJETNIK FORMIRA TIM / Stotinu odvjetnika se javilo da pro bono brani Dodika

Vrijeme:1 min, 8 sec

 

Srbijanski odvjetnik Goran Petronijević, koji je zastupao i haškog osuđenika za ratne zločine Radovana Karadžića, pokrenuo je inicijativu za formiranje savjeta za obranu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, potvrdio je savjetnik predsjednika RS Branislav Okuka.

– Ovu inicijativu do sada je podržalo više od 100 odvjetnika, koji su pristali pro bono sudjelovati prvenstveno u političkom, a onda kvazipravnom procesu, koje je pokrenulo Tužiteljstvo BiH – rekao je Okuka.

Ranije je Petronijević ocijenio za Srnu da je krajnji cilj podizanja optužnice protiv predsjednika RS Milorada Dodika „narušavanje situacije u BiH, gaženje dejtonskog Ustava i rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma, te da je namijenjena slabljenju pozicije i pritisku na Dodika.“

–Tko god uradi ono što radi Christian Schmidt, on gazi Daytonski sporazum i ruši dejtonski Ustav. Tu nema nikakve dvojbe – rekao je Petronijević.

Prema njegovim riječima, bilo koji akt kojim se netko „spriječava u nepravu ili povredi prava ne može biti krivično djelo, ne može biti protupravno.“

– Ne može biti protupravno to što Milorad Dodik traži od njih da poštuju dejtonski Ustav. Protupravnost je ono što oni čine, a to je da krše taj ustav i to je suština. A oni mogu dizati optužnicu kada god hoće – istaknuo je Petronijević.

On smatra da je ta optužnica „namijenjena slabljenu pozicije i pritisku na Dodika zbog njegove vanjskopolitičke orijentacije i nastojanja da zaštiti interese srpskog naroda i dejtonski Ustav.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)