RUSKI MINISTAR OBRANE ŠOJGU/Rusija će nagomilati vojne snage na zapadnim granicama kako bi se suprotstavila NATO-u

Vrijeme:1 min, 34 sec

 

Rusija će nagomilati snage na svojim zapadnim granicama nakon pristupanja Finske vojnom savezu NATO pod američkim vodstvom, poručio je danas ruski ministar obrane Sergej Šojgu upravnom odboru ministarstva.

U uvodnom obraćanju kolegiju ministarstva obrane, Šojgu je kazao da je članica NATO-a Poljska već najavila planove za jačanje svoje vojske i kako očekuje da će značajne snage i oružje NATO-a biti raspoređeni u Finskoj, čije je uključivanje u vojni savez skoro udvostručilo dužinu ruske kopnene granice s NATO-om.

– Kolektivni Zapad vodi posrednički rat protiv Rusije – kazao je on, saopćilo je njegovo ministarstvo, ukazujući na zapadnu “neviđenu podršku” Ukrajini u isporuci oružja vrijednog desetke milijardi dolara kako bi se pomoglo Kijevu da odbije ruske snage.

Šojgu je ulazak Finske u NATO i budući ulazak Švedske nazvao “ozbiljnim destabilizirajućim faktorom”. Dvije nordijske države napustile su višedecenijsku politiku neutralnosti koje su držale tijekom hladnog rata kako bi zatražile članstvo u NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu početkom prošle godine.

– Na finskoj teritoriji će vjerojatno biti raspoređeni dodatni vojni kontingenti i udarno oružje NATO-a, sposobno da pogodi ključne ciljeve na sjeverozapadu Rusije na znatnoj dubini teritorije – rekao je Šojgu.

– Danas ćemo na sjednici odbora razmotriti pitanja u vezi sa stvaranjem Lenjingradske i Moskovske vojne oblasti uz istovremeno jačanje vojnih grupacija Oružanih snaga Ruske Federacije na našim zapadnim granicama – kazao je.

Dodao je da je Poljska najavila namjeru da stvori najmoćniju vojsku na kontinentu i da je postala “glavni instrument antiruske politike Sjedinjenih Država”.

Šojgu je kazao da se broj vojnih jedinica NATO-a koje dolaze iz regija van istočne Europe povećao za dva i po puta od februara prošle godine i da sada broje ukupno 30.000 vojnika.

– Ove prijetnje vojnoj sigurnosti Rusije zahtijevaju pravovremeni i adekvatan odgovor. Na sastanku ćemo razgovarati o neophodnim mjerama da ih neutraliziramo i donijeti odgovarajuće odluke – rekao je on, prenosi Reuters.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)