ŠEF HRVATSKE DIPLOMACIJE GRLIĆ RADMAN/ Nećemo dopustiti da Hrvati u Crnoj Gori ponovo budu meta progona

Vrijeme:2 min, 49 sec

 

Hrvatska neće dopustiti da Hrvati u Crnoj Gori i njihovi politički predstavnici ponovo budu meta javnih progona u toj zemlji, poručio ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, nakon što su prosrpske političke i medijske strukture oštro kritizirale čelnika Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića zbog čestitke za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Grlić Radman je za podgorički dnevnik “Pobjeda” rekao da ga ne iznenađuju napadi iz tih političkih krugova na Vuksanovića koji, kako kaže, prijateljskoj i susjednoj državi čestita državni praznik.

“Tim se praznikom obilježava međunarodno legitimna i legalna hrvatska vojno-redarstvena akcija Oluja, koja je Hrvatskoj donijela mir, a u Bosni i Hercegovini stvorila temelje za Dejtonski mirovni sporazum i koja je promijenila strateške odnose u ovom dijelu Europe”, istaknuo je Grlić Radman

Dodao je da je vrijeme da političke snage u Crnoj Gori koje pripadaju velikosrpskim političkim krugovima prihvate realnost i suoče se sa prošlošću, jer će se, kako je rekao, spremnost Crne Gore za nastavak europskog puta ocjenjivati i po tome.

“Europski put Crne Gore nije moguć bez suočavanja s prošlošću”

“Dakle, europski put Crne Gore neće biti moguć bez suočavanja s nedavnom prošlošću jer je EU zajednica država koja počiva na zajedničkim vrijednostima i vladavini prava u kojima nema mjesta za zločinačke ideologije i režime kao što je bio onaj Miloševićev”, rekao je hrvatski šef diplomacije.

Pobjeda podsjeća da su prosrpski internetski portali Borba i IN4S oštro kritizirali čestitku Vuksanovića nazivajući ga ,,domoljubom“ i ,,dokazanim srbomrscem“ koji “slavi etničko čišćenje u zloglasnoj Oluji”. Osuđuju, pored ostalog, i to što je on kandidat za ulazak u crnogorsku vladu ,,koji u svojim istupima veliča ratne zločine sunarodnjaka iz susjedstva“.

Predsjednik HGI-ja Adrijan Vuksanović, čija je stranka na nedavnim parlamentarnim izborima osvojila jedan mandat, dobila je poziv za sudjelovanje u budućoj crnogorskoj vladi koju bi trebao oformiti čelnik stranke Pokret Europa sad Milojko Spajić.

Vuksanović je odgovorio kako nije spreman žrtvovati vrijednosti hrvatskog naroda zbog ministarskog položaja, ističući da njegovo društvo nisu oni koji osporavaju pravo Hrvatima na slobodu i vlastitu državu.

Vuksanović: Ne ulazi mi se onima koji na dan sjećanja organiziraju koncert u Srebrenici

“Ne ulazi se u vlast s onima koji na dan kada srebreničke majke sahranjuju svoju djecu organiziraju koncert u toj istoj Srebrenici. Mirne savjesti odričem se takve vlasti i ne treba mi”, poručio je Vuksanović u otvorenom pismu.

On je kazao da se protiv njega vodi intenzivna medijska i paramedijska kampanja zbog čestitke koju je uputio Hrvatskoj povodom 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Napomenuo je da je do sada uvijek čestitao sve državne blagdane Crne Gore i Hrvatske, te da će to raditi ubuduće, bez obzira na uvrede i prijetnje koje prima. On je istaknuo da rat u Hrvatskoj nije počeo Olujom, već je s njom završio. Operacija Oluja nije uzrok, već posljedica.

Svaki rat ima nevine žrtve i u tome je jedna od njegovih tragičnosti, a najveći krivac je onaj koji ga je započeo. Politika Slobodana Miloševića, koja živi svoje proljeće u Crnoj Gori, donijela je ogroman broj žrtava od Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine do Kosova. Najviše je unazadila samu Srbiju i njezin narod”, napisao je Vuksanović.

HGI i sam Vuksanović, kako je rekao šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman za Pobjedu, “ima bezuvjetnu potporu Hrvatske kao legitimni politički predstavnik tog naroda u Crnoj Gori”.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)