NEDVOSMISLENA PORUKA RUSIJE/ ‘Samo kapitulacija Kijeva okončat će našu ofenzivu’

Vrijeme:1 min, 36 sec

 

Samo kapitulacija Kijeva okončat će rusku ofenzivu u Ukrajini, poručila je u ponedjeljak Moskva, nakon što je tijekom vikenda održan sastanak Saudijskoj Arabiji koji nije donio napredak po pitanju okončanja rata u Ukrajini.

“Uvjereni smo da je doista globalno, trajno i pravedno rješenje moguće jedino ako režim u Kijevu zaustavi neprijateljstva i terorističke napade”, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Novi teritorijalni realiteti trebaju biti priznati, treba se osigurati demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine”, dodala je.

Zaharova je naglasila da Moskva traži potvrdu “originalnih temelja suvereniteta Ukrajine: njezin neutralni, nesvrstani i nenuklearni status”.

Te zahtjeve, koje je Moskva već objavila u trenutku kada je u veljači 2022. pokrenula ofenzivu, Kijev je odbacio.

Zaharova je to rekla nakon što su se tijekom vikenda u saudijskoj Džedi održali razgovori četrdesetak izaslanstava o Ukrajini, na kojem su bile delegacije zapadnih zemalja, brzorastućih gospodarstava bliskih Moskvi, među kojima Kina i Indija, ali ne i Rusija.

Dugi razgovori među delegacijama nisu doveli do napretka kada se radi o sukobu, a nije bilo ni završne izjave.

Iako je Zaharova u ponedjeljak rekla da Moskva “visoko cijeni posredovanje … naših prijatelja iz zemalja juga”, naglasila je da je “mirno rješenje nemoguće” na temelju mirovne formule koju je predložio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

“Ni jedna od njegovih 10 točaka nema za cilj pronalaženje pregovaračkog i diplomatskog rješenja krize, a sve su one besmisleni ultimatum Rusiji, čiji je cilj produžiti neprijateljstva”, rekla je glasnogovornica ruske diplomacije.

Dvodnevni sastanak bio je dio diplomatskog nastojanja Ukrajine da, uz svoje glavne zapadne saveznike koji joj pružaju potporu, dopre i do zemalja ‘globalnog juga‘ koje nisu bile voljne zauzeti stranu u sukobu, premda je pogodio globalno gospodarstvo.

Blizak i Moskvi i Washingtonu, Rijad nastoji ojačati svoj utjecaj na međunarodnoj sceni.

Sredinom svibnja Zelenskij je iznenada posjetio Džedu tijekom samita Arapske lige, rekavši da je zahvalio prijestolonasljedniku Mohamedu bin Salmanu na “njegovoj potpori teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine”.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)