OZBILJAN PROBLEM / Napukao most Počitelj, ugrožen je jedan od najzahtjevnijih projekata na Koridoru Vc

Vrijeme:1 min, 51 sec

 

Napukao je most Počitelj. Na jednom od spojeva najdužeg mosta na Koridoru Vc pojavilo se nekoliko pukotina, doznaje portal Istraga.ba.

Informaciju je potvrdio i direktor Javnog poduzeća Autoceste FBiH Denis Lasić.

– Još nisam dobio službeno izvješće. Čekamo da struka uradi svoj posao. Nadam se da će to biti moguće sanirati – kazao je Lasić za Istraga.ba.

Između stubova S3 i S4

Ismet Hajduk, građevinski stručnjak koji bio je revident ovoj projekta je kazao da ne može ništa reći o ovom pitanju.

Fotografije pokazuju da je na mjestu gdje su se pojavile pukotine postavljena skela koja dijelom pokriva razmjere štete na mostu. Prema informacijama Istrage, pukotine su se pojavile na donjoj ploči između stubova S3 i S4. Most je pukao prije petnaestak dana prilikom naprezanja kablova. Na mjestu pukotine je postavljena krletka.

Pukotina na mostu | Foto: Istraga.ba

Podsjetimo, prije točno 30 dana (6. srpnja 2023.), iz JP Autoceste je priopćeno da je završnim spajanjem rasponske konstrukcije u poljima 6 i 7 spojen most Počitelj. Visinom od više 100 metara i dužinom od skoro jedan kilometar, most Počitelj je jedan od najviših mostova u regiji što ga čini i jednim od najkompleksnijih objekata na cijelom Koridoru 5c.

Prema zvaničnom priopćenju JP Autoceste, most Počitelj je projektivan kao kontinuirani prednapeti gredni most s glavnim rasponom od 147 m, promjenjivog sandučastog poprečnog presjeka i jedinstvenom konstrukcijom za oba prometna traka, te stupovima monolitno povezanim s rasponskom konstrukcijom koja se izvodi slobodno konzolnom gradnjom.

Sredstva EIB-a i WBIF

Ukupna količina materijala ugrađena u most je 38.000 m3 betona, 9.000 tona armature i 1.500 tona kablova za prednaprezanje, dok će u narednom periodu biti ugrađeno i 20.000 m2 asfalta i hidroizolacije.

Izgradnja mosta Počitelj, kojim se premoštava magistralna cesta M-17, rijeka Neretva i željezničku pruga Sarajevo – Ploče, financira se iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog sa Europskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Europske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), a ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889,53 eura bez PDV-a.

Prije pojavljivanja pukotina, bilo je planirano da most bude završen ove jeseni.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)