Na kninskoj tvrđavi zavijorila se hrvatska zastava (1995.)

Vrijeme:1 min, 10 sec

 

U Knin su prve ušle postrojbe Četvrte i Sedme gardijske brigade (poznati Pauci i Pume). 

Petog kolovoza slavi se u Republici Hrvatskoj Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, u spomen na oslobađanje Knina u operaciji Oluja 1995. godine. Ta je operacija započela prethodnog dana ujutro napadom na oko 630 kilometara dugu granicu samozvane Republike Srpske Krajine.

Udružene snage Hrvatske vojske i policije napravile su proboj na 30 mjesta. Kretanje hrvatskih snaga bilo je vrlo brzo i učinkovito. Dokaz tome je da su već nakon 24 sata naše jedinice bile pred Kninom, a u podne petog kolovoza zavijorila se na kninskoj tvrđavi hrvatska zastava. Ta zastava na 20 metara visokom barjaku postala je u međuvremenu simbol hrvatske pobjede u Domovinskom ratu.

U Knin su prve ušle postrojbe Četvrte i Sedme gardijske brigade (poznati Pauci i Pume). Istodobno je oslobođen i Gračac, a izvjesnim je postalo i oslobađanje cijele Dalmatinske zagore. Oslobođen je i Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrlika, Primišlje kraj Slunja te više prometnica. Veliki uspjeh bio je i proboj koridora prema Bihaću, čime su se hrvatske snage sljedećeg dana spojile sa snagama Petog korpusa Armije BiH. Važnost tog proboja bila je u tome što je time deblokiran Bihać koji je tijekom nevjerojatno dugog vremena od 1.201 dana bio u okuženju srpskih snaga.

Dakle, već drugog dana operacije Oluja ostvareno je oko 80 % planiranih borbenih zadataka.

povjest.hr / Hrvatsko nebo