“Dan Pobjede”

Vrijeme:3 min, 16 sec

 

Obljetnica veličanstvene Oluje

Možda je najjednostavnije nekome tko to ne zna predočiti značenje Oluje za Hrvate i Hrvatsku tako da zamislimo što bi bilo da 1995. nije bilo Oluje, da nije bilo državničke mudrosti hrvatskoga političkog vrha na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, koji nisu slušali “dobronamjerne” savjete svjetskih moćnika, da nije bilo višegodišnjeg rada onih koji su opremili i osposobili Hrvatsku vojsku i policiju i osmislili Oluju, da nije bilo hrabrosti, krvi i znoja hrvatskih branitelja, te beskrajne ljubavi svih njih za Domovinu.

Da nije bilo Oluje, ne bismo imali Državu. Državu koju nam i dalje valja urediti i srediti, postaviti na zdrave noge. Ali, Državu imamo! I bit će, nadajmo se, onakva kakvu su sanjali momci koji su 1995. krenuli braniti Hrvatsku i konačno ju oslobodili. Bit će Hrvatska, kako je govorio dr. Franjo Tuđman, onakva kakvu ćemo ju sami napraviti.

Hrvatski branitelji sjajno su obavili svoju zadaću. Ono što nas danas, godinama poslije toga, opterećuje ipak bi trebalo biti lakše. Nitko ne treba za to ginuti. Treba nam samo ono što su imali ti naši junaci: znanje, rad, državno vodstvo kojem se vjeruje, i ljubav za jedinu nam Domovinu, Hrvatsku.

I stoga nam je Oluja toliko važna. Ne samo povijesno, kao događaj koji je odlučio da zaista imamo Državu Hrvatsku, nego i kao podsjetnik da mi Hrvati možemo napraviti što god zamislimo, ma kako to izgledalo nedostižno. Jedini tko nas u tome može spriječiti jesmo mi sami.

Hrvatskim braniteljima, ma gdje bili, poseban pozdrav!

 (Branimir Dopuđa, † 30. srpnja 2023.)

Dana 5. kolovoza 1995. godine na kninskoj tvrđavi zavijorila se hrvatska zastava, simbol kraja četverogodišnje okupacije područja Republike Hrvatske pod nadzorom pobunjenih Srba i velike hrvatske pobjede u Domovinskom ratu.

Budući da su propali svi pokušaji, pa i jučerašnji pregovori u Ženevi, i hrvatskih vlasti i međunarodne zajednice za mirnu reintegraciju hrvatskih okupiranih krajeva;

Budući da začetnici pobune u Hrvatskoj, Martić i dr., umjesto da se odazovu pozivu za mirnu reintegraciju, nastavljaju rat protiv hrvatske države, i zajedno sa kolovođama pobune u Bosni, Karadžićem i dr. kuju nove osvajačke planove za zajedničko osvajanje zaštićene zone Bihać, što Hrvatska ne može dopustiti;

Budući da hrvatski i bosanski Srbi ne samo da sprečavaju povratak prognanika već i nastavljaju s progonom nesrpskog stanovništva;

Budući da srpski ekstremisti, od samih početaka pobune pa i sada, prizivlju u pomoć ostatke talijanskog fašizma, nudeći podjelu hrvatskog teritorija između talijanskog i srpskog imperijalizma;

Budući da razularene paravojne srpske postrojbe, i dalje vrše terorističke napadaje na civilno pučanstvo od Slavonije do Dalmacije, granatiraju hrvatska područja i gradove Otočac, Gospić, Karlovac, pa i za vrijeme dok u Ženevi s hrvatskom delegacijom vode političke razgovore o mirnoj reintegraciji, ponovno bombardiraju i područje Dubrovnika gdje su pale nove ljudske žrtve;

I budući da su svi pokušaji, hrvatske države i međunarodne zajednice, da pobunom otuđeni dijelovi hrvatskoj teritorija budu na miran način vraćeni pod hrvatski suverenitet bili odbačeni i izigrani, hrvatska je država prinuđena da poduzme vojno-redarstvene korake za ponovno uključivanje navedenih okupiranih područja u svoj ustavno-pravni poredak.

Prisiljeni smo na takvu odluku da bismo, nakon četiri godine uzaludnog pregovaranja stali na kraj daljem izigravanju hrvatske i međunarodne javnosti i da bismo osigurali početak vraćanja prognanika na njihova ognjišta…

(Iz Proglasa predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana 4. kolovoza 1995.)

Operacija Oluja (4. − 7. kolovoza 1995.) velika je vojno-redarstvena akcija u kojoj su Hrvatska vojska i policija u hrvatski ustavno-pravni poredak vratile cijelo okupirano područje osim istočne Slavonije.

Oluja je, uz operaciju Bljesak, ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskoga rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

oluja zauvijek

Oluja01

Obilježavanjem Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja sjećamo se veličanstvene pobjede u Domovinskom ratu i ujedno iskazujemo svoju zahvalnost i ostajemo ponizni pred žrtvom hrvatskih branitelja.

ruzanagrobu

tudjmanzastava

 

Svim čitateljima Portala HKV-a želimo sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!

 

hvk.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)