Ministar Grlić Radman u Kijevu/potpora suverenitetu i integritetu Ukrajine

Vrijeme:2 min, 23 sec

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u ponedjeljak boravi u radnom posjetu Ukrajini gdje je potvrdio hrvatsku potporu neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, priopćio je MVEP.

Ministar Grlić Radman razgovarao je s ministrom vanjskih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom.

“Ministar Grlić Radman istaknuo je ponovo nepokolebljivu potporu Hrvatske neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica”, navodi se u priopćenju.

Zbog jedinstvenog hrvatskog iskustva tijekom Domovinskog rata i mirne reintegracije istočne Slavonije, ministar je, također, istaknuo važnost dijeljenja iskustava s Ukrajinom. Naglasio je pritom kako je Hrvatska prošla dug put od osamostaljenja i vojne agresije do potpune europske i euroatlantske integracije te je spremna prenositi iskustva i nastaviti pružati sve oblike pomoći.

“Hrvatska je svjesna važnosti razminiranja kao preduvjeta za obnovu i oporavak Ukrajine, ali i kao zalog ostanku Ukrajine žitnicom čiji proizvodi hrane svijet, uključujući i najranjivije države. Stoga vjerujemo da će i hrvatska pomoć projektu Svjetskog programa za hranu (WFP) u razminiranju poljoprivrednih područja doprinijeti tom cilju. U kontekstu moguće svjetske krize hrane, Hrvatska je na raspolaganje stavila svoje luke za izvoz ukrajinskog žita te će to činiti i dalje“, naglasio je Grlić Radman.

Zahvala Hrvatskoj na solidarnosti

Ministar Kuleba zahvalio je Hrvatskoj na solidarnosti s ukrajinskim narodom i pomoći koju je pružila od prvoga dana, navodi se u priopćenju MVEP-a.

“Ukrajina osjeća potporu i pomoć Republike Hrvatske. Naše dvije zemlje ne vežu samo odlični međuvladini odnosi, već i prijateljski odnosi naših naroda. Ukrajina prepoznaje Hrvatsku kao ključnog partnera za proces razminiranja”, naglasio je ministar Kuleba.

Ministar Grlić Radman je potom sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Jevhenom Perebjinisom kod “Zida sjećanja” odao počast braniteljima, koji su dali svoje živote za obranu Ukrajine i njezinih vrijednosti.

Posjet Hostomelju

Grlić Radman je u okviru radnog posjeta Ukrajini posjetio Hostomelj, gdje je nazočio primopredaji generatora, koji su osigurani u okviru razvojne i humanitarne pomoći Vlade Republike Hrvatske, a u suradnji s Uredom Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) za Hrvatsku.
Vlada RH donirala je milijun eura UNICEF-u za pomoć u hitnoj obnovi energetske infrastrukture u Ukrajini.

Zahvaljujući donaciji Hrvatske, UNICEF je nabavio 50 generatora i isporučio ih školama i bolnicama diljem zemlje, uključujući i dječji vrtić Veselka, koji je ministar Grlić Radman posjetio.

Ti generatori predstavljaju vitalnu infrastrukturu te će značajno unaprijediti uvjete života lokalnog stanovništva, navodi se u priopćenju.

Njihova instalacija omogućit će pristup neophodnoj električnoj energiji, koja je od izuzetne važnosti za funkcioniranje osnovnih usluga poput obrazovnih institucija i drugih društvenih objekata.

Uz predanost unaprjeđenju obrazovanja i dobrobiti djece diljem svijeta, Vlada RH će, također, u suradnji s organizacijom CARITAS, osigurati sredstva za opremanje navedenog vrtića Veselka, poručuje MVEP.

„Hrvatska je solidarna s ukrajinskim narodom, čvrsto stoji u svojoj podršci Ukrajini te će nastaviti pomagati u budućnosti, kako bilateralno tako i s međunarodnim partnerima”, zaključio je ministar Grlić Radman.

Izvor: Hina/Vlada

 

vlada.gov.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori