REAKCIJE / Njemačka poručila da će braniti Poljsku bude li napadnuta iz Bjelorusije

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

Njemačka se obvezala da će podržati svog NATO saveznika Poljsku u obrani njenog istočnog krila u slučaju potencijalnog napada boraca Wagner iz susjedne Bjelorusije.

Tijekom konferencije za novinare u petak u Pragu, njemački ministar obrane Boris Pistorius odgovorio je na pitanje je li Njemačka zabrinuta zbog prisutnosti grupe Wagner u Bjelorusiji i mogućnosti napada uz poljsku granicu.

“Svi smo zajedno, uvijek u najužoj koordinaciji, ne samo kad se fizički susrećemo na razini ministara obrane, nego i inače. Tamo gdje naši prijatelji Poljaci trebaju podršku, ako dođe do najgoreg, oni će je dobiti”, odgovorio je Pistorius.

Borci iz Wagnera stigli su u Bjelorusiju nakon kratkotrajne pobune privatne vojne kompanije prošlog mjeseca. U srijedu je šef Wagnera Jevgenij Prigožin očito viđen na videu kako pozdravlja svoje trupe u zemlji. Bjelorusko ministarstvo obrane priopćilo je u četvrtak da će bjeloruske snage održati zajedničke vojne vježbe s borcima u blizini poljske granice.

Poljska nacionalna novinska agencija PAP izvijestila je u petak da će Poljska premjestiti svoje vojne formacije sa zapada na istok zemlje, citirajući šefa poljskog odbora za sigurnost Zbigniewa Hoffmanna.

Hoffmann je rekao da je odluku donio ministar nacionalne obrane Mariusz Blaszczak, nakon što je sigurnosni odbor analizirao “moguće prijetnje koje predstavlja prisutnost Wagner grupe u Bjelorusiji”, izvijestila je agencija.

Pistorius je u petak dodao da može “sa sigurnošću reći” da su dva NATO saveznika “spremna” ako do napada dođe.

Ruski predsjednik Vladimir Putin također je iznio niz neutemeljenih tvrdnji u petak, optužujući Poljsku da ima planove da “izravno intervenira” u ratu i “otkine” dijelove Ukrajine za sebe, također tvrdeći da Varšava ima težnje da pripoji dijelove Bjelorusije i podsjećajući da je Poljska od Staljina dobila istok svoje teritorije.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)