REAKCIJE TRANSPARENCY INTERNATIONAL U BIH/Režim u RS ušao u fazu otvorene represije nad građanima

Vrijeme:1 min, 50 sec

 

Transparency International u BiH (TI BiH) priopćio je da današnjim usvajanjem izmjena Kaznenog zakonika vlast u Republici Srpskoj ušla je u fazu otvorene represije nad građanima i svrstala se u red najgorih autoritarnih režima u ovom dijelu svijeta.

Transparency International u BiH upozorava da će svi građani trpjeti posljedice vraćanja klevete u sustav kaznenog pravosuđa, jer će vlast preko podobnih tužitelja imati mogućnost progoniti sve ljude koji iznose bilo kakvu kritiku na društvenim mrežama ili na drugom javnom mjestu.

U priopćenju za javnost TI BiH se navodi da je današnjim odlukama Narodne skupštine RS (NSRS) stvorena osnova za otvaranja brojnih kaznenih postupaka kako protiv novinara, medija, aktivista i opozicijskih političara, tako i protiv svih ostalih koji ukazuju na bilo kakav društveni problem na javnom mjestu.

Dodaje se da, bez obzira na istinitost navoda koje iznose, svi se mogu suočiti s mjerama koje sa sobom nosi kazneni postupak, „a koje smo imali priliku gledati proteklih godina kroz brojne pravosudne farse i političke obračune posredstvom tužiteljstva“.

TI BIH podsjeća da je ovaj zakon najavljen nakon brojnih kontroverzi s krađom glasova koje su obilježile listopadske izbore kao vid “popravljanja negativne atmosfere u javnosti” i da je od prvog dana bila jasna namjera vlasti da ovim zakonom uguši svaku kritiku.

– Usprkos argumentiranim upozorenjima novinara, medija, civilnog društva i najrelevantnijih međunarodnih adresa uključujući UN, Vijeće Europe, OESS, EU, vladajući režim je u proceduri koja ima oblike farse, kršeći elementarne demokratske principe, usvojio zakonska rješenja koja će imati pogubne posljedice po slobodu govora u cijeloj BiH.

Ako se tome doda i to da je režim tijekom prethodnog razdoblja stvorio atmosferu linča i orkestrirao seriju napada uključujući i fizičke napade na novinare i aktiviste civilnog društva koje nadležne agencije za provođenje zakona nisu do kraja rasvijetlile, jasno je da su današnje odluke NSRS uvod u otvorenu represiju i progon neistomišljenika od strane institucija režima – ističu iz TI BiH.

Zbog toga TI BiH poziva međunarodne partnere na solidarnost s građanima RS i BiH kroz osiguravanje pomoći i pravne zaštite svih onih koji će trpjeti posljedice ovakvih zakonskih rješenja.

TI BiH će kroz Centar za pružanje besplatne pravne pomoći, omogućiti građanima besplatnu savjetodavnu pravnu pomoć – navodi se u priopćenju.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)