BRUXELLES HELEZ/ EU očekuje napredak do listopada

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

Zamjenik predsjedateljice Vijeća ministara i ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u Bruxellesu je sudjelovao na petom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Europske unije.

Sastankom je predsjedao visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i dopredsjednik Europske komisije Josep Borrell, a Olivér Várhelyi, povjerenik za susjedstvo i proširenje, predstavljao je Europsku komisiju.

Izaslanstvo BiH predvodila je predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto, a uz ministra Heleza, u izaslanstvu su bili i zamjenik predsjedateljice VM i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, direktor Direkcije za europske integracije Edin Dilberović te predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH i Misije BiH pri EU.

Sugovornici su razmatrali aktualnu fazu provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) BiH i EU te razmijenili mišljenja o političkoj situaciji na zapadnom Balkanu. Posebno se razgovaralo o ispunjenju 14 preduvjeta za otpočinjanje pregovora o punopravnom članstvu BiH u EU.

Ministar Helez je govorio o naporima koji se čine da se u aktuelnom složenom političkom trenutku u BiH postigne konsenzus te naprave pomaci u korist svih koji u BiH žive.

Helez je, kako je priopćeno iz njegova ministarstva, posebno ukazao na secesionističko djelovanje predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i Narodne skupštine RS. S Helezovim stavom su se složili, dodaje se u priopćenju, svi dužnosnici EU koji su sudjelovali na sastanku.

Vijeće za stabilizaciju i priduživanje je pozvalo sve političke aktere u BiH da se suzdrže i odreknu provokativne razdorne retorike i djelovanja, uključujući dovođenje u pitanje suvereniteta, jedinstva i teritorijalnog integriteta zemlje, te da prestanu s veličanjem osuđenih ratnih zločinaca, kao i da aktivno sudjeluju u unapređenju pomirenja.

Vijeće je pozdravilo novu prekretnicu u odnosima EU i Bosne i Hercegovine postignutu odlukom Europskog vijeća u prosincu 2022. da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata. Ova odluka otvara priliku za BiH na njenom putu ka EU kroz brzu provedbu reformi i prilagođavanje standardima EU.

Na kraju sastanka zaključeno je da BiH i njeni organi moraju ubrzati napore na ispunjenju 14 prioriteta te da BiH u tome ima punu potporu institucija Europske unije koja očekuje vidljivi napredak do listopada ove godine, kada se podnosi izvještaj o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)