ODGOVORIO KONAKOVIĆU DAČIĆ/ A što znači Orićeva izjava

Vrijeme:2 min, 8 sec

 

Nakon što je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković uputio pismo srbijanskom šefu diplomacije Ivici Dačiću, u kojem je zatražio da se izjasni o službenom stavu Srbije u vezi s bh. studentkinjama koje su na društvenim mrežama veličale ratne zločine i presuđene ratne zločince, oglasio se i Dačić, koji je rekao da je riječ o “dvostrukim standardima”.

“Vi sada imate je li netko verbalno ili na neki način podržavao nekoga tko je osuđen, optužen ili osumnjičen za ratne zločine. A ne vidite drugu stvar i ne želite da kažete i priznate, ali možete da nam objasnite što znače izjave Nasera Orića za koga postoje dokazi da je vršio ratne zločine nad Srbima i koga naš sud tuži za to”, naveo je Dačić.

Dačić je upitao što znači Orićeva izjava “da je na Drini sve počelo i da će na Drini sve završiti”, kao i je li to “dokaz velikomirovne politike koja se vodi u Bosni i Hercegovini”.

Dačić je govorio i odnosima Srbije i Turske, te o turskoj isporuci bespilotnih letjelica “Barjaktar” i drugog oružja Kosovu, rekavši kako Beograd ne gleda pozitivno na to.

“To svakako umanjuje postignute rezultate koje su ostvarili predsednik Vučić i predsednik Erdogan u međusobnoj suradnji i komunikaciji svih ovih godina. Apeliramo na Tursku da odigra pozitivnu ulogu, odnosno da doprinese miru i stabilnosti, a ne da podstiče nasilje nad Srbima”, rekao je Dačić za televiziju B92.

On je naveo da “ne treba kriti da su turske simpatije na strani Prištine, ali da su u posljednjim godinama stizali pozitivni signali iz Turske da želi dobre bilateralne odnose sa Srbijom”.

“U tom smislu se i mi nadamo da će se Turska, bez obzira što postoje te simpatije za Prištinu, pridržavati te statusno neutralne pozicije, pa i u KFOR-u”, rekao je Dačić, komentirajući što će zapovjednik KFOR-a od jeseni biti upravo iz Turske.

Osvrnuo se i na sankcije koje su Sjedinjene Američke Države nedavno uvele direktoru Sigurnosno-informativne agencije Srbije (BIA) Aleksandru Vulinu, istakavši da ne očekuje da će Srbiji biti dostavljeni bilo kakvi dokazi o tvrdnjama u umiješanost Vulina u trgovinu oružjem i narkoticima.

“Koje dokaze će dostaviti SAD? O njegovoj upletenosti u narkotike i oružje? Korupcija, maligni ruski uticaj… Ovdje je reč o političkoj odluci da se sankcionira netko zbog veza s Rusijom”, rekao je Dačić, navodeći da je Vulin državni dužnosnik koji isključivo provodi državnu politiku, bez obzira kakve su “njegove privatne preferencije”.

PISAO DAČIĆU / Konaković zatražio službeni stav Srbije u vezi s veličanjem ratnih zločina

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)