ISTOČNO SARAJEVO / Ponovo postavljena tabla o 157.000 Srba, Ćosić najavio podnošenje kaznene prijave protiv Karić

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je danas ponovo postavljena tabla s natpisom “Dobrodošli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo”, koja je prije nekoliko dana uklonjena reagiranjem vlasti Kantona Sarajevo, te najavio da će podnijeti kaznenih prijavu protiv županijskih vlasti.

“Podnijet ću kaznenu prijavu protiv gradonačelniče Sarajeva Benjamine Karić, županijskog ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almira Bečarevića i nepoznatih izvršitelja za oštećenje i otuđenje tuđe stvari. Sve je evidentno, imamo snimak i prijavu ćemo podnijeti nadležnom tužiteljstvu u Istočnom Sarajevu. Podnijet i prijavu protiv Karić županijskom Tužiteljstvu jer nije s Vijećnice uklonila tablu, koja izaziva rasnu, vjersku i nacionalnu mržnju jer na tabli piše ‘srpski zločinci’, a time se generalizira jedan narod”, pojasnio je Ćosić, prenosi Srna.

Ćosić je rekao da je danas tabla postavljena sigurno na teritoriji Republike Srpske, mada je, kako je naveo, i prethodna bila stavljena na isto mjesto gdje je prije 20 godina stajala tabla.

“Mi nismo nasjeli na provokacije i ono što su željeli postići oni koji su rušili tablu. Tako su pokazali smo da su nasilnici koji ne poštuju ni zakone ni procedure”, rekao je Ćosić.

On je najavio pravnu bitku u vezi s utvrđivanjem entitetske linije.

“Obratio sam se predsjedniku Vlade Kantona Sarajevo, imajući u vidu da je kantonalno poduzeće uklanjalo tablu. Obratio sam se dopisom da sve trebamo rješavati na institucionalan način i tražio sam da formiramo povjerenstvo koje će utvrditi entitetsku granicu na području Istočnog Sarajeva i Sarajeva”, rekao je Ćosić.

On je najavio da će slične table biti postavljene na još sedam ili osam sporednih ulaza u Istočno Sarajevo.

“Drago nam je da su oni koji nas ne vole, a to je sigurno političko Sarajevo, otkrili svoje pravo lice – na svaki način pokušavajući da umanje značaj Istočnog Sarajeva i onoga što su Srbi dali i za Sarajevo i za Istočno Sarajevo”, poručio je Ćosić.

On je napomenuo da je postavljanje tabli na ulaze u Istočno Sarajevo samo redovna aktivnost markiranja s namjerom da se istakne specifičnost grada.

“Namjera je da se istakne da grad pripada Srbima Sarajeva, a njih je 157.000”, rekao je Ćosić.

Ćosić je poručio da nema ništa osobno protiv Benjamine Karić, ali da se ne smije dozvoliti minimiziranje stradanja srpskog naroda u Sarajevu.

Prema nalogu Ministarstva komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, 13. srpnja je uklonjena tabla s natpisom “Dobrodošli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo”, jer je navodno ustanovljeno da se nalazi na području FBiH.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)