ESCOBAR/S EBRD-om, MMF-om i EU radimo na tome da zaustavimo novac onima koji štete BiH

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar je pred Pododborom komiteta za vanjske poslove SAD govorio i o stanju u Bosni i Hercegovini.

Na stanje u Bosni i Hercegovini osvrnuo se govoreći o situaciji na Zapadnom Balkanu (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo). Ponovno je poručio da će se SAD suprotstaviti antiustavnom djelovanju u Bosni i Hercegovini.

“U Bosni i Hercegovini, nažalost, Republika Srpska i njen predsjednik (Milorad Dodik) su i dalje fokusirani na podrivanje državnog ustava i Daytonskog mirovnog sporazuma. Njegove ponovljene antidemokratske aktivnosti prijete prosperitetu Bosne i Hercegovine i regije. Nastavit ćemo se protiviti onima koji su odgovorni za podrivanje Daytonskog sporazuma i prijete teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine”, istaknuo je.

Naglasio je da SAD podržavaju EUFOR-ovu misiju “Althea” i da podržavaju korištenje Bonnskih ovlasti Ureda visokog predstavnika (OHR) za suprotstavljanje tim nastojanjima.

Republikanka Ann Wagner je Escobaru poručila da je potrebno sankcionirati one koji prijete teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine. Podsjetila je Escobara da su SAD jamac Daytonskog sporazuma.

“Mir u Bosni je skup, a oni koji prijete moraju biti odgovorni”, dodala je Wagner.

Kazala je da je povlačenje RS-a iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ozbiljan pokazatelj eskalacije. Napomenula je da je Dodik najavio održavanje referenduma o statusu RS-a. Zatim je pitala Escobara kako SAD namjeravaju to spriječiti.

Odgovarajući na to pitanje, istaknuo je ono za što su se danas pojavili navodi, a to je da pojedine europske i međunarodne financijske institucije obustave financiranje RS-a.

“Želimo koristiti sva moguća sredstva da spriječimo takvo što. To znači jačanje EUFOR-ovih snaga, punu podršku visokom predstavniku (Christianu Schmidtu) i mi s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Europskom unijom radimo da zaustavimo novac, da se ne daje novac onima koji štete državi”, ukazao je.

Kongresmenima je poručio da trebaju računati na američku reakciju u Bosni i Hercegovini. Smatra da SAD trebaju sankcionirati još neke bh. političare. Tvrdi da pojedini dužnosnici u privatnim razgovorima traže obustavu sankcija.

Upitan zašto EU ne uvodi sankcije, odgovorio je da je to dobro pitanje, podsjetivši da je za to potreban konsenzus svih 27 država članica. U tom kontekstu je istaknuo da je potrebno izvršiti pritisak na Mađarsku.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)