Borrell pohvalio Vijeće ministara pod vodstvom Krišto i optužio RS/ Podrivanje ustavnog poretka mora odmah završiti

Vrijeme:1 min, 53 sec

 

U Bruxellesu je danas održana peta sjednica Vijeću za stabilizaciju i pridruživanje.

Razmotrilo se stanje odnosa između EU i Bosne i Hercegovine u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja i to prvenstveno predpristupnog dijela u svjetlu Izvještaja Komisije za 2022. godinu, s fokusom na političke i ekonomske kriterije, pravnu stečevinu i predpristupnu pomoć.

Nakon sastanka, medijima se obratio visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Joseph Borrell.

Borrell je istakao da očekuju da će BiH bez odlaganja iskoristiti ovaj trenutak i da će napredovati kroz reforme.

– Kao prvo moram pohvaliti napore Vijeća ministara pod vašim vodstvom predsjedavajuća Krišto što je dijalog konstruktivan, poduzimaju se koraci. Mi vidimo koliko se radi na unapređenju vanjske i sigurnosne politike. Sada ste na 94 posto usklađivanja. Ali usklađivanje nije nešto što je samo deklarativno, iskazivanje lijepih želja, nego konkretna implementacijma.

Zahvljajujem se BiH na doprinosu vanjskoj i sigurnosnj politici EU u inozemstvu. Pozdravljamo ono što vlasti rade da se ovaj pozitivan trenutak održi – rekao je Borelj.

Ozbiljni izazovi

Naglasio je da im je objašnjeno tijekom sastanka da postoje ozbiljni izazovi.

– Prijedlozi iz RS koliko ja shvaćam suprotni su EU i izoliraju još više taj entitet. Potkopavanje ustavnog poretka mora odmah završiti. Ako se to nastavi, moglo bi imati ozbiljne posljedice.

Slavljene osuđenih ratnih zločinaca mora se obustaviti jer u Europi nema mjesta onima koji se takvim stvarima bave. Nekonstruktivno ponašanje vodi ka čvrtim postupcima od strane EU. Pozivam sve političke lidere u BiH da energiju usmjere ne na podjele već na zajednički imenitelj pristupanje EU – rekao je visoki predstavnik EU.

Dodao je da će najveće benefite imati BiH i građani.

“Vi to marate urediti”

– Ja čvrsto vjerujem da građani BiH trebaju imati političke lidere koje poduzimaju konkretne korake, potiču pomirenje, potiču prevladavanje ostavštine rata, rade na unapređenju života u skladu s europskim standardima.

Godine zastoja i blokada već su zemlju previše koštali. To je spriječilo prijeko potrebni razvoj i ulaganja, a ljudi su napustili zemlju.

Da rezimiram. Mi podržavamo europsku perspektivu zemlje, kao jedinstvene, ujedinjene, suverene BiH i čvrsto smo uz vas na putu ka EU. Ali posao se mora uraditi. Politički akteri u zemlji moraju to uraditi, to vi morate da uradite. Snosite odgovornost da ne iznevjerite svoj narod – zaključio je Borrell, prenosi Avaz.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)