PO NAREDBI TUŽITELJSTVA BIH /SIPA-a istražuje Bakira Izetbegovića zbog neprovođenja presude “Ljubić” i revizije tužbe protiv Srbije

Vrijeme:3 min, 7 sec

 

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) postupa po zahtjevu Tužiteljstva BiH i prikuplja informacije o reviziji tužbe za genocid po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije. Zatražene su informacije o Bakiru Izetbegoviću u vezi sa navedenom revizijom, ali i presudom “Ljubić”.

SIPA je 10. srpanja, poslala i zahtjev Parlamentarnoj skupštini BiH u vezi s Bakirom Izetbegovićem, saznaje Klix.

Konkretno, oni traže informacije o Izetbegoviću zbog anonimne prijave prema kojoj je on počinio krivično djelo “Neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Doma za ljudska prava ili Europskog suda za ljudska prava” zbog neprovođenja presude Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”.

Za ovo krivično djelo je Christian Schmidt nedavno donio izmjene Kaznenog zakona, a nakon nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH u Republici SrpskojS-u.

Hrvatski Medijski Servis podsjeća kako je Izetbegovioć godinama opstruirao postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH prema presudi Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, koja nalaže izbor legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u federalni Dom naroda i Predsjedništvo BiH, a u kampanji za izbore prošle godine javno se hvalio kako mu je cilj bio kupovati vrijeme do izbora.

– Ja sam to vrtio u krug, kako bi se dobilo na vremenu, pohvalio se Izetbegović na skupu svoje stranke, uoči prošlogodišnjih općih izbora u BiH.

SIPA-a od parlamentarne skupštine BiH traži da joj dostavi ” informaciju je li predmetna odluka Ustavnog suda BiH izvršena i provedena te ukoliko jeste, kada i na koji način, odnosno ukoliko nije, zašto nije i zbog čega”, navodi se u zahtjevu SIPA-e.

Glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovčić potvrdila je za Klix.ba da SIPA postupa po zahtjevu Tužiteljstva BiH, koje nije komentiralo najnovije istrage.

SIPA je, prema naredbi Tužiteljstva BiH, prije nekoliko dana zatražila i od Predsjedništva BiH informacije koje su im potrebne u predmetu “Bakir Izetbegović i drugi”. Naime, zatraženi su podaci o Izetbegoviću, koji je tada bio član Predsjedništva te o njegovim savjetnicima i još jednoj osobi važnoj za ovu temu.

“Obavještavamo vas da policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u skladu s Naredbom Tužiteljstva BiH poduzima mjere i radnje u sklopu kojih je potrebno da nam dostavite podatke o osobama Bakir Izetbegović, Dževad Mahmutović, Elvir Čamdžić i Sakib Softić, u cilju utvrđivanja koje su funkcije, pozicije i poslove imenovani obavljali 2017. godine. Također, ako ste u mogućnosti, potrebno je da nam dostavite podatke tko su bili imenovani članovi ekspertne grupe za reviziju presude za genocid po tužbi BiH protiv Srbije”, stoji u zahtjevu SIPA-e Predsjedništvu BiH.

Međunarodni sud pravde u Haagu je prije 12 godina odlučio po tužbi BiH protiv Srbije da ta država nije odgovorna za genocid u Srebrenici, ali je odgovorna za to što ga nije spriječila i kaznila osobe koje su optužene za genocid.

Međunarodni sud pravde u Haagu je prije nekoliko godina odbacio i zahtjev za reviziju tužbe po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid. U fokus je odmah došao legitimitet agenta podnositelja Sakiba Softića, a kasnije je i Bakir Izetbegović govorio o tome zašto revizija nije uspjela.

“S tom revizijom, bilo mi je rečeno, tamo je jedna ozbiljna grupa pravnika, mojih savjetnika, odvjetnika i tako dalje, koji su mi kazali ‘čujete, nemamo legitimaciju, ali se ne treba na to obazirati. Mi moramo ovo završiti, idemo nastaviti. Nemojte uopće spominjati u javnosti da nemamo legitimaciju za tu stvar, da nemamo agenta’. I ja sam ih poslušao, tu ih nisam trebao poslušati, trebao sam tu stvar otvoriti javnosti”, kazao je Izetbegović.

Nakon odbacivanja zahtjeva BiH za reviziju tužbe protiv Srbije 2017. godine, Tužiteljstvo BiH je odmah najavilo da će formirati predmet u slučaju Sakiba Softića zbog sumnje u njegov legitimitet za podnošenje takvog zahtjeva. Do pokretanja predmeta nije došlo godinama, a Tužiteljstvo je nedavno odlučilo da istraži što se dogodilo.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)