Hoće li NATO rasporediti svoje vojnike u Distrikt Brčko i što će se dalje događati u BiH?

Vrijeme:2 min, 24 sec

 

Uoči početka i za vrijeme samita koji se upravo održava u litavskom Vilniusu aktualno je pitanje kaznenih postupaka protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i tog entiteta zbog protuustavnog djelovanja. Nagađa se i o mogućem raspoređivanju NATO-ovih snaga u Bosni i Hercegovini u Distrikt Brčko zbog zaoštravanja političke i sigurnosne krize posljednjih dana, no to su neki dužnosnici NATO-a, za sada, otklonili.

„NATO, koji je preuzeo odgovornost za mir i stabilnost ove zemlje, treba preuzeti odgovornost i kada je riječ o stabilizaciji“, istaknuo je za DW vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Kao što je objavljeno, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić pozvao je nakon što su zakoni u Republici Srpskoj koji se odnose na neobjavljivanje odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda, objavljeni u Službenom glasniku RS-a članice NATO-a da rasporede u Distriktu Brčko NATO-ove vojnike. Pritom se pozvao na Aneks 1A Daytonskoga mirovnog sporazuma i članak 7. Statuta distrikta Brčko. „Takvom odlukom preventivno bi bio zaustavljen, a onda i trajno onemogućen projekt secesije Republike Srpske koji je pokrenut zadnjim odlukama Narodne skupštine“, naveo je Zvizdić.

Po Daytonskom sporazumu NATO ima obvezu štititi mir i sigurnost u BiH, a poslije je glavnu ulogu održanja mira dobio Eufor – Althea, europske vojne snage, ali u suradnji s NATO-om. Vojni analitičar Đuro Kozar nagađa za DW kako predstoji slanje stotinjak vojnika na područje Distrikta Brčko – koji je zapravo treći entitet u BiH, pod vlašću međunarodne zajednice, ustanovljen naknadno. Tako bi se, smatra, spriječio pokušaj povezivanja dviju odvojenih dijelove Republike Srpske u slučaju da ona nastavi putem izdvajanja i nepriznavanja Ustava BiH ili nepriznavanja BiH kao vlastite države.

Zbunjenost je izazvala nedavna izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojoj je najavio nove važne događaje nakon samita u Vilniusu: „Situacija u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini bit će mnogo ozbiljnija i teža poslije 12., poslije 13. srpnja.“

Objava dvaju akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je visoki predstavnik Schmidt poništio i koji su ocijenjeni kao protuustavni svakako će naići na određene protumjere odnosno kaznene postupke, ali se još ne zna koje ni kakve. Dok bošnjačka strana i dio međunarodne javnosti i politike inzistira na tomu da Schmidt suspendira M. Dodika i zabrani mu političko djelovanje, a Državno odvjetništvo BiH da pokrene kazneni postupak protiv njega za protuustavno djelovanje, posebni izaslanik SAD-a otklonio je u izjavi danoj u petak na Dubrovnik Forum-u takvu potrebu. On smatra da treba pričekati do kraja godine te vidjeti hoće li Dodik doista povesti Republiku Srpsku prema odcjepljenju od BiH. Neki dužnosnici NATO-a otklonili su, za sada,  nagađanja o raspoređivanju vojnika u Distrikt Brčko.

Povezano:

Dužnosnici iz RS-a: Schmidt može svoje odluke ’objesiti mačku o rep’!

AUSTRIJSKI GENERAL Zapovjednik EUFOR-a: BiH je stabilna, slanje vojske u Brčko dovelo bi do eskalacije

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)