GRUDE / Obilježena 26. godišnjica smrti Mate Bobana, prvog i jedinog predsjednika HR Herceg Bosne

Vrijeme:56 sec

 

Danas je obilježena 26. obljetnica smrti mr. Mate Bobana, predsjednika Hrvatske zajednice i Hrvatske Republike Herceg-Bosne, vrhovnog zapovjednika HVO-a i predsjednika HDZ-a BiH.

U Grudama 18. studenog 1991. godine, hrvatsko političko vodstvo nakon što je utemeljilo Hrvatsku zajednicu Herceg – Bosnu, izabralo je Matu Bobana za predsjednika. Poslije je izabran i za prvog predsjednika Hrvatske Republike Herceg-Bosne i vrhovnog zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane, temelja obrane i jamca opstojnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne pod predsjedavanjem mr. Mate Bobana i utemeljenje Hrvatskog vijeća obrane kao izvršne političke i vojne organizacije na čijem je čelu bio predsjednik Mate Boban kao vrhovni zapovjednik, donijele su potpunu geostratešku prevagu u Domovinskom ratu, što pokojnog predsjednika Matu Bobana svrstava u red onih hrvatskih velikana koji će trajno biti upisani u hrvatsku povijest.

Mate Boban je rođen u Sovićima kod Gruda 12. veljače 1940. godine. Preminuo je u Mostaru 7. srpnja 1997. godine.

Evo što su o Mati Bobanu za RTV Herceg Bosne rekli Petar Majić, Bobanov suborac i prijatelj i Mate Lončar, predsjednik Mladeži HDZ BiH:

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)