ZOVKO: Riješiti anomaliju Izbornog zakona, Hrvati godinama ne mogu birati svog predstavnika u Predsjedništvo

Vrijeme:2 min, 10 sec

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojio je danas godišnje izvješće o napretku Bosne i Hercegovine. Ovim će izvješćem Europski parlament dati svoje preporuke za korake koje bi Bosna i Hercegovina trebala poduzeti s ciljem napredovanja u procesu pristupanja europskim integracijama. Izvješće dolazi nakon povijesne odluke u prosincu prošle godine kada je zemlji dodijeljen kandidatski status uz jasno očekivanje napretka u reformskom procesu u skladu sa 14 ključnih prioriteta Europske komisije i zaključcima Europskog vijeća iz lipnja 2022. godine, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom, Željana Zovko, pozdravila je usvajanje izvješća naglasivši kako je protekla godina bila najuspješnija u vidu europskih integracija za Bosnu i Hercegovinu od predaje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji 2016. godine. „Uspješno održani izbori u listopadu te formiranje Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH u rekordnom roku poslali su jasan signal Bruxellesu da je zemlja spremna preuzeti odgovornost i dostaviti opipljive rezultate na europskom putu. Napredak je jasno vidljiv i stoga je dodjeljivanje kandidatskog statusa dodatan poticaj Bosni i Hercegovini za provedbu ustavnih i izbornih reformi“, istaknula je Zovko.

Zovko je izrazila zadovoljstvo što je u konačni tekst uključen veliki broj amandmana koje je priložila na izvješće, poglavito onih koji se tiču pojma konstitutivnih naroda, poštivanja ustavne arhitekture zemlje i Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma te potrebe za implementacijom presuda domaćih i stranih sudova.

„Izuzetno je važno za europski put Bosne i Hercegovine da se riješi anomalija Izbornog zakona radi koje Hrvati već godinama ne mogu birati svoga predstavnika u Predsjedništvo BiH. Zajamčena prava i jednakost svih konstitutivnih naroda kao i ostalih građana su ključni za napredak zemlje u europskim integracijama“, istaknula je Zovko i dodala da je također u svojim amandmanima pozvala na poštivanja prava svih zajednica na korištenje i očuvanje vlastitog materinjeg jezika, očuvanje kulturne baštine i običaja, ravnopravne zastupljenosti u institucijama i medijskom prostoru te prava na obrazovanje na vlastitom jeziku.

U kontekstu složene geopolitičke situacije u svijetu, Zovko je isto tako pozdravila prošlogodišnje produljenje operacije EUFOR Althea koja još uvijek igra ključnu ulogu u osiguravanju stabilnosti i sigurnosti BiH te pozvala Europsku komisiju, EEAS, Delegaciju EU-a u Bosni i Hercegovini i vlasti BiH da intenziviraju napore u promicanju prednosti bliže integracije i ulažu u komunikacijske kampanje za borbu protiv stranog utjecaja, hibridnih prijetnji i zloćudnih narativa.

Glasovanju u Europskom parlamentu su prisustvovali članovi Mladeži HDZ-a Bosne i Hercegovine koji su u posjetu Bruxellesu na poziv Zovko, a očekuje se da će izvješće biti stavljeno na glasovanje na srpanjskoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)