IZBORI U GRČKOJ / Mitsotakisova Nova demokracija osvaja više od 40 posto podrške birača

Vrijeme:1 min, 13 sec

 

U 18 sati zatvorena su birališta u Grčkoj. Ispitivanja javnog mišljenja i prvi rezultati pokazuju da će Nova demokracija dosadašnjeg premijera Mitsotakisa osvojiti više od 40 posto glasova birača, dok se lijevo orijentirana Syriza na čelu s Alexisom Tsiprasom može nadati potpori od samo 20-ak posto.

Prema izlaznoj anketi, Nova demokracija je osvojila između 40 i 44 posto glasova nasuprot 16,1-19,1 posto koje je osvojila ljevičarska stranka Siriza, koja je upravljala zemljom u razdoblju od 2015. do 2019.

Drugi su ovo parlamentarni izbori u malo više od mjesec dana, kada konzervativci nisu dobili potrebnu većinu za formiranje vlasti. Formiranje vlade pod Mitsotakisom smatra se gotovo izvjesnim prema grčkom izbornom sustavu, u kojem najjača stranka dobiva bonus od najmanje 20 mjesta u parlamentu od 300 mjesta.

– Kao i u dosadašnjem mandatu obećavam da ćemo se boriti za blagostanje svake obitelji, kao i za blagostanje cijele nacije. Nadam se da će birači to prepoznati i da će naša pobjeda ovaj put biti dovoljna za formaranje vlade, izjavio je Kyriakos Mitsotakis.

– Danas odlučujemo tko će voditi zemlju, ali isto tako i o kvaliteti demokracije u sljedeće 4 godine. Hoćemo li opet imati vlast koju ne možemo kontrolirati ili će ljudi izabrati nas i imati izbalansirani politički sustav koji počiva na demokraciji? Mi smo snaga koja može ostvariti taj cilj i zato je potrebno da nas što više birača prepozna, poruke su čelnika oporbene stranke Syriza Alexisa Tsiprasa.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)