TZV. EUROPSKI JERUZALEM Jesu li Židovi u Sarajevu nepoželjni?

Vrijeme:1 min, 41 sec

 

U sarajevskoj Aškenaskoj sinagogi sinoć je obilježeno 75 godina postojanja Izraela kojoj su nazočili brojni visoki hrvatski, srpski i izraelski te poneki bošnjački nižerangirani dužnosnici.

Iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine  obilježavanju je prisustvovala predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto.  Krišto je razgovarala s izraelskom veleposlanicom u Bosni i Hercegovini Galit Peleg i predsjednikom Gospodarske komore Izraela u Bosni i Hercegovini Amirom Grossom Kabirijem.

Krišto je poručila da su otvorena pitanja za Židovsku zajednicu u BiH, kao i pitanja vezana za holokaust i financijsku kompenzaciju od iznimnog značaja za cijelo društvo. Napomenula je kako je nužno napraviti korak u tom pravcu i raditi na jačanju suradnje dvije države. Ocijenila je kako su odnosi zemalja prijateljski i snažni. Također je podsjetila kako je Bosna i Hercegovina nedavno usvojila radnu definiciju antisemitizma koju je utvrdila Međunarodna alijansa za sjećanje na holokuast (IHRA).

Predsjednik Gospodarske komore Izraela u BiH Amir G. Kabiri je, pak, preko društvenih mreža poručio kako “nitko neće spriječiti ponosno isticanje zastave židovske države”. Naime, trgovinska komora Izraela u BiH trebala  je u Sarajevu istog dana održati prijam povodom proslave Nacionalnog dana Izraela, no do prijema, ali i proslave nije došlo.

Prijaem koji organizira Trgovinska komora Izraela, ali i nerezidentna ambasadorica države Izrael Galit Peleg trebao je biti održan u sarajevskoj Vijećnici. Pored samog prijema, organizatori događaja su od gradonačelnice Benjamine Karić tražili dozvolu i za organizaciju vatrometa sa vojarne Jajce, ali i dozvolu za osvjetljavanje Vijećnice sa zastavom Izraela.

Mlađahna sarajevska gradonačelnica Karić, koja od kada je na tu dužnost stupila trgovinom kojom se spriječilo da na čelo grada dođe Bogić Bogićević, tijekom svog mandata ponavlja ispraznice u multu-kulti i otvorenosti Sarajeva, no nije odobrila zahtjev koji se odnosio na vatromet i osvjetljavanje Vijećnice . To je naišlo na otvoreno nezadovoljstvo organizatora događaja te je i sam prijem zbog toga otkazan. Navodno je Karić pojasnila kako bi izraelska zastava mogla “povrijediti osjećaje građana Sarajeva”. Ono što je još znakovito da su dužnosnici SDA i povezani s tom strankom uglavnom bojkotirali prijem.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)