PREDSJEDNIK RS DODIK/U Ustavnom sudu sjedi ratni predsjednik SDA, ako ne ukinu odluku sutra će…

Vrijeme:4 min, 24 sec

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će već sutra popodne, ako Ustavni sud BiH ne ukine svoju najnoviju odluku, biti zakazana sjednica Narodne skupštine na kojoj će biti donesen zakon o prestanku važenja i objavljivanja odluka tog suda u Republici Srpskoj i zaštiti osoba koje budu progonjena zbog toga od organa BiH.

– Mi ćemo taj zakon donijeti veoma brzo, bez ikakvih problema, možda već u utorak /27. lipnja/ i nastaviti našu dalje političku borbu – rekao je Dodik

Dodik je istaknuo da ovo nije antidejtonsko ponašanje nego da Srpska želi da se stvar vrati u okvire Daytona i Ustava.

“Ne može Srpska prihvatiti da njenu sudbinu određuje ratni predsjednik SDA /koji je sudac Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman/ i poratni potpredsjednik te stranke /sudac Seada Palavrić/ koji su eksponirani članovi Islamske zajednice i da nama nameću rješenja o BiH. Bilo bi sasvim glupo očekivati da se mi ponašamo servilno prema tome, kao što je glupo da netko od Christiana Schmidta pokušava napraviti neku ličnost koja uopće ne postoji”, rekao je Dodik.

Dodik je izjavio da je očigledno da strani intervencionizam, koji je rehabilitiran u posljednjih godinu do dvije dana, više nanosi štete BiH.

– Očigledno je da je prošlo vrijeme da neki, koji imaju svoja pamćenja iz mladalačkih dana kao što je veleposlanik /SAD u BiH Michael / Murphy , mogu da udarcem šakom od sto nekoga prestraše. Vraćajući tu metodu na stol, apsolutno su pogriješili i stavili BiH u vrtlog u kome će ona veoma teško naći izlaz – naglasio je Dodik.

Vjerujući u svoju silu, Dodik kaže da se oni pokušavaju i dalje ponašati na način nametanja.

– Najveću štetu za BiH čini međunarodni intervencionizam koji je duže od desetljeće oslikavan u liku visokih predstavnika. Ti visoki predstavnici su mogli kreirati, a najviše Paddy Ashdown, prokletnik, koji je nametnuo stil ponašanja koji je išao k tome da degradira Republiku Srpsku u cjelini – rekao je Dodik za Srnu.

Nakon toga, dodao je on, kada se dogodio otpor visokom predstavniku i kada je shvatio da nema više energiju, snagu i legitimitet da djeluje – onda su se vratili u Ustavni sud gdje su bošnjačke suce sa strancima kreirali odluke koje su razvalile ustavni poredak.

– Tamo sjede tri stranca i dvoje muslimanskih sudaca. Јedan od njih je Ćeman koji je u tijekom ratu bio predsjednik SDA, mijenjajući Aliju Izetbegovića koji je tada bio član Predsjedništva neke BiH koju je samo on predstavljao. Kasnije je izabrana Seada Palavrić koja je, prije nego što je otišla u Ustavni sud, bila potpredsjednik SDA, eksponirani član muslimanske zajednice jednako i kao Ćeman. Oni su zajedno sa tri stranca kreirali sve te odluke u Ustavnom sudu koje su razvalile ustavni poredak, računajući da iza njih stoji sila koja će nametnuti volju svima nama da se ponašamo onako kako oni žele – naglasio je Dodik.

Ukazao je na to da je taj Ustavni sud pravio svoja pravila, ne uvažavajući osnovne elemente Ustava BiH, a to je da se odlučuje konsenzusom, da se tri konotativna naroda ravnopravna i dva entiteta i da mehanizam odlučivanja mora da prati takvu strukturu u svim organima, pa i u Ustavnom sudu.

– Međutim, oni su to isključili svojim navodnim pravilima i nametnuli da je od devet sudaca u tom sudu pet većina, a to su ova dva člana SDA /predsjednik i potpredsjednik SDA koji su postali suci Ustavnog suda u različitim vremenima/, te stranci koji su od stranog faktora motivirani da djeluju zajedno. Nije teško utvrditi koliko je odluka doneseno preglasavanjem prema principu dva suca muslimana i tri stranca koje su nametane po različitim osnovama – rekao je Dodik.

On je istaknuo da se oni uzdaju u odredbu koja govori da je nesprovođenje odluka Ustavnog suda kazneno djelo i pokušavaju da se komforno ponašaju, očekujući da će iza toga stupiti na scenu organi koji će svakog onog tko drži do ustavnosti, do zdravog razuma, pravičnosti, Republike Srpske i obrane njenog prava – strpati u zatvor na dugogodišnje kazne.

– Zato sada vidimo histeriju u Federaciji koja poziva da se svi mi zatvorimo, procesuiramo, a pogotovo ja, jer otkuda meni pravo da se ja suprotstavljam – istaknuo je Dodik.

U takvim okolnostima, pojasnio je on, Ustavni sud je donio pravila koja su samo njima bila dovoljna i sam ih je nametao.

– Dogradio je činjenicu da srpski narod treba biti prisutan u odlukama, oni su to sveli samo na prisustvo i tako napravili od sudaca iz Republike Srpske ikebane u Ustavnom sudu koje nisu utjecale na odluke – rekao je Dodik i istaknuo da gotovo da nema nijedne odluke tog suda u korist Srpske, ne na navijački način, nego kao objektivan pristup rješavanju.

Ustavni sud BiH priopćio je početkom ovog tjedna da je izbrisao odredbu u Pravilu o svom radu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuje najmanje jedan sudac koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Predstavnici vlasti Republike Srpske zatražili su u utorak, 20. lipnja , da Ustavni sud BiH do sutra ukine tu odluku o izmjeni Pravila ovog suda i vrati je na odluku od prije.

– Tražimo da do petka u 12.00 sati poništi svoju odluku i vrati je na odluku od prije. Tražimo da donese odluku da neće odlučivati po bilo kojem pitanju ili bilo kojoj proceduri sve dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH – rekao je Dodik nakon sastanka s predstavnicima institucija Srpske i liderima partija.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo