Hrvatski antifašizam nastoje monopolizirati baštinici komunističkog nasljeđa

Vrijeme:2 min, 26 sec

 

 Predsjednik Vlade i Sabora o Danu antifašističke borbe

Obilježavanjem Dana antifašističke borbe prisjećamo se važnog datuma iz hrvatske povijesti kada je u šumi Brezovici kraj Siska osnovana prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi, napisao je predsjednik hrvatske Vlade na Twitteru povodom Dana antifašističke borbe.

Odajemo počast hrvatskim antifašistima koji su ustali protiv nacizma i fašizma, dodao je Plenković.

Čestitka predsjednika Sabora Gorana Jandrokovića

Danas se prisjećamo 22. lipnja 1941. godine i osnutka Prvog sisačkog partizanskog odreda, u šumi Brezovica pokraj Siska. Sisačka je postrojba bila jezgra i zamašnjak hrvatskog antifašizma, pokreta koji će se snažno raširiti diljem hrvatskog teritorija i značajno doprinijeti ukupnoj europskoj iHrvatski sabor globalnoj pobjedi nad užasima nacizma i fašizma u Drugom svjetskom ratu, piše u čestitki predsjednika Sabora Gorana Jandrokovića.

Živimo u vremenu kada svjedočimo kako se zlo ponovno budi. Osobito je to bolno vidljivo u krvavoj agresiji Rusije nad Ukrajinom, koja se provodi i pod izlikom takozvane denacifikacije. No, razvidno je kako ruska tobožnja borba protiv nacizma ili fašizma postaje upravo ono protiv čega se navodno bori. Podsjeća nas to i na sličan narativ kojemu je bila izložena Hrvatska u Domovinskom ratu, gdje je takva agresivna i zločinačka ideologija bila jasno poražena.

Stoga je današnji dan prigoda i da se prisjetimo svih onih koji su svoje živote dali za slobodu naše Domovine, u različitim razdobljima hrvatske povijesti.

Spoznaja o tomu koliko je malo potrebno da se razbuktaju različiti ekstremizmi treba nas potaknuti na trajni oprez i konkretno zajedničko djelovanje, kako bismo takve pogubne pojavnosti znali prepoznati i odlučno im se suprotstaviti. Trebamo biti svjesni i mogućnosti pojave novih ugroza demokratskih vrijednosti proizašlih iz europske pobjede nad totalitarizmima, kojoj je i hrvatski narod snažno pridonio. Stoga smo svi pozvani na neprekidan angažman u zaštiti stečevina naše demokracije.

Na kraju, podsjećajući kako su i vrijednosti antifašizma dijelom izvorišnih osnova našeg Ustava, kao i saborske Deklaracije o antifašizmu iz 2005. godine, svim građankama i građanima Republike Hrvatske još jednom čestitam Dan antifašističke borbe!”, napisao je Jandroković.

Krivotvorena povijest

Podsjećamo, do hrvatske samostalnosti u Hrvatskoj se na temelju povijesnih krivotvorina obilježavao GrobDan ustanka naroda Hrvatske 27. srpnja. Pojedini lažni antifašisti ovaj dan obilježavaju i dalje na isti dan sa središnjom proslavom u Srbu. Što se stvarno događalo tih dana na tom području može se pročitati u brojnim prilozima već objavljenim na našem Portalu, poput:

E. Kraljević: Srbovanje u Srbu

Četnički zločini u Srbu

Nažalost, ideološke premise koje stoje iza ovih povijesnih krivotvorina te opravdavanja strašnih zločina i dalje su jake u modernoj Hrvatskoj. Štoviše, ima se dojam da su autentični hrvatski antifašizam u Hrvatskoj potpuno monopolizirali oni koji baštine komunističko nasljeđe. Koliko primjerice mladih zna da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio u partizanima?

Komunizam je bio jednako zlo kao i ostali totalitarističke sustavi pa je Hrvatska i dan danas sputana ovakvim svojim nasljeđem. To se osjeća na svakom koraku i ima i dalje izuzetno negativne posljedice za njen razvoj.

 

hkv.hr / Hrvatsko nebo