“Vatreno ludilo” u Rotterdamu

Vrijeme:1 min, 51 sec

 

Nakon tri dana zatišja, na ulicama Rotterdama je počelo još jedno vatreno ludilo uoči finalne utakmice Lige nacija Hrvatska – Španjolska. Od ranog jutra hrvatski navijači najglasniji su na ulicama Rotterdama, a oduševili su i španjolsku “Marcu” koja piše kako su “Hrvati užarili ulice Rotterdama uoči finala Lige nacija”.

Na FIFA-inoj ljestvici Hrvatska je na sedmom mjestu, a Španjolci na 10. Kada je riječ o vrijednosti momčadi, onda je Furija u velikoj prednosti. Prema Transfermarktu – njezini igrači ukupno vrijede 671 milijun, u odnosu na 352 milijuna koliko vrijede igrači izbornika Zlatka Dalića.Izdvojimo i najskuplje: to je Barcelonin Gavi s 90 milijuna, kod nas Gvardiol, kojeg nema u sastavu, vrijedi 75.

Kada govorimo o međusobnim susretima – večeras će se ove dvije reprezentacije sastati po 10. put. U devet odigranih susreta 5 puta slavili su Španjolci, 3 puta Hrvatska, a jednom je bilo neriješeno. Prve četiri utakmice bile su prijateljske, od 1994. do 2006. godine. Nakon toga odigrano je pet službenih.

Prvi ogled bio je na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini. Hrvatska je izgubila s minimalnih 1:0.

Četiri godine poslije dvije reprezentacije su se sastale u skupini europske smotre u Francuskoj, gdje je Hrvatska  slavila s 2:1.

Nakon toga u Ligi nacija nakon svjetskog srebra u Moskvi Vatreni su doživjeli najteži poraz u povijesti, bilo je 6:0.

Nakon toga u uzvratu u Zagrebu pobjeda Vatrenih 3:2.

Posljednji put ove reprezentacije našle su se u osmini finala Europskog prvenstva 2021., a Španjolska je u “ludoj” utakmici bila bolja s 5:3 nakon produžetaka.

Nakon dvije bronce i jednog srebra na Svjetskom prvenstvu, Hrvatska napokon može i do jednog zlata. Do sada su Vatreni samo jednom igrali finale nekog velikog natjecanja, prije pet godina su nastupili u finalu Svjetskog prvenstva u Moskvi izgubivši od Francuske.

– Ovoga puta idemo do kraja. Na tribinama će nas biti više od 25.000, nosit ćemo ekipu do pobjede, kazala nam je skupina Zagrepčana.

Na polufinalu protiv Nizozemske na tribinama De Kuipa bilo oko 17.000 hrvatskih navijača, dok se na finalu očekuje možda i više od 25.000 hrvatskih navijača. Iz španjolskog tabora tvrde kako na stadionu neće biti više od 5.000 Španjolaca.

 

rtv-hb.com / Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)