Srbi sa sjevera Kosova demantiraju Vučića, tražeći da se provjeri njegova ubrojivost

Vrijeme:3 min, 50 sec

 

Beogradski opozicijski tjednik danas.rs prokazao je danas manipulacije kojima se služe Vučić i njegovu suradnici u prikazivanju stanja među Srbima na sjeveru Kosova. Neke od tih izjava koje sada svjedoci s terena demantiraju spomenuo je ili prikazao i naš portal. Zastupnica Srba u Skupštini Kosova traži da se provjeri je li Vučić ubrojiv.

Beogradski tjednik poziva se na kosovski portal na srpskomu Kossev. Na njemu je supruga M. Ž.-a, Srbina iz Sjeverne Mitrovice kojega je direktor Ureda za Kosovo i Metohiju Petar Petković naveo jučer kao jednog od trojice Srba iz toga grada koje je kosovska policija „gonila da ih da uhiti“, zanijekala je te navode. Jelena Ž. obratila se je medijima u ime supruga, ali i dvojice ostalih mladića koje je direktor Ureda za Kosovo i Metohiju spomenuo, uz napomenu da se oni nakon onoga što je iznio Petković ne osjećaju sigurno. Ona tvrdi da je njezin muž sve vrijeme tobožnje potjere za njim bio s obitelji i da se s njima ništa nije dogodilo.

„Ne znam odakle gospodinu Petkoviću informacija da je mog supruga netko gonio. Moj suprug sinoć je bio sa svojom obitelji u kući, nitko nam nije dolazio na vrata, niti kucao, niti ga je itko gonio“, kazala je ona. Pozvala je Petkovića da im pruži odgovore odakle je dobio informaciju. Istaknula je da se njzin suprug bavi ugostiteljstvom i da nema nikakve veze ni s kakvim kriminalnim skupinama.

Istodobno je posvjedočila da je vidjela i spomenutu braću G.V. i V.V., za koje je Petković rekao da ih je hvatala kosovska policija, a koji su joj kazali da se u petak navečer ništa takvo nije događalo što bi se njih dvojice ticalo.

„Mi smo normalni građani, koji rade da bismo ovdje živjeli, preživjeli i odškolovali svoju djecu. Ostavite nas na miru“, poručila je Jelena Ž. Petru Petkoviću.

U spomenutoj vijesti doznaje se i to da je kosovski povjerenik Pokreta za obranu Kosova i Metohije Nebojša Jović priopćio u petak da zbog najnovijih prijetnji koje je dobio „s mjesta više nego ozbiljnoga“, pri čemu očito aludira na srbijanske vlasti ili one koji su im odani, mora odustati od svih političkih aktivnosti povezanih s rješavanje srpskog pitanja u Kosovu. Tvrdi kako je dobio upozorenje da su mu, nastavi li bilo kakvu političku aktivnost, izravno ugroženi kako njegova, tako i sigurnost njegovih najbližih, naveo je Jović na svom Facebook-profilu.

Za Nebojšu Jovića, koji živi u Sjevernoj Mitrovici, zna se da je u poratnim godinama bio jedan od najbližih suradnika ubijenog srpskog političara Olivera Ivanovića i jedan je od najzaslužnijih što sa sjevera Kosova Srbi nisu prognani još godine 1999., objasnila je nezavisna srbijanska izvještajna agencija Beta. Prije pet dana, 13. lipnja, Jović je bio jedan od vođa prosvjeda Srba na sjeveru Kosova, kada je uhićen Milun Milenković Lune. No ono što je dosad bilo uglavnom nepoznato jest to da se na tom prosvjedu skandiralo „Izdaja, izdaja“ te da su izgovarane pogrdne riječi ne na račun kosovske policije, nego na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Jović je tada izjavio da je „Srpska lista“ – glavna stranka tamošnjih Srba – izgubila vjerodostojnost i da više ne može predstavljati srpski narod u Kosovu.

Tamošnje Srbe uznemirila je i izjava predsjednika Vučića dana u četvrtak, 15. lipnja, po kojoj je situacija u Kosovu „užasno teška“ te da su „djeca od 12 i 13 godina spremna poginuti jer su svi „siti Kurtija“. Tu je izjavu Vučić dao na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka s predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar. Tu izjavu oštro su osudile narodne zastupnice Sanda Rašković Ivić (NS) i Tanja Manojlović (DS).

„Odavno tako nešto ludo, bezdušno i neodgovorno nisam čula. Govoriti da djeca od 12 i 13 godina hoće poginuti vlastito je samo islamskim državama u kojima vlada džihad. To je bilo i godine 1945. u nacističkoj Njemačkoj, kada Hitler više nije imao koga mobilizirati za rat“, istaknula je Rašković Ivić, dometnuvši da „s onima koji daju lude izjave zna se kako se dalje postupa“. A Tanja Manojlović apelirala je da zbog takve sulude izjave nadležne socijalne i medicinske službe razmotre hitno pokretanje provjeravanje poslovne sposobnosti i ubrojivosti predsjednika Srbije Vučića.

„Čovjek koji vlada svim i svačim u Srbiji, reklo bi se da ne umije vladati sobom. Takvom izjavom u opasnost dovodi sve nas: čitavu državu, naciju, pa i regiju“, istaknula je Manojlović.

Tijekom posljednjeg mjeseca kosovska policija uhitila je na sjeveru Kosova ukupno petoricu Srba zbog sumnje da su sudjelovali u nemirima nastalima zbog zauzimanja općinskih zgrada od gradonačelnika albanske nacionalnosti uz potporu kosovske policije, kada je u sukobu dijela nasilnih prosvjednika i pripadnika Kfora bilo više od 80 ozlijeđenih.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)