Zna li se i od čega se liječi i do kada će se ratni zločinac Sakib Mahmuljin skrivati na ‘liječenju’ u Turskoj?

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

Prošlo je više od godinu dana od kada je ratni zapovjednik Trećeg korpusa Armije BiH Sakib Mahmuljin pravomoćno osuđen na osam godina zatvora od strane Suda BiH. Osuđen je zbog ratnog zločina na Srbima u mjestu Vozuči kod Zavidovića.

Ipak, nakon te presude Mahmuljin odlazi u Tursku zbog liječenja, odakle do danas nije izručen. Novinari RTV Herceg Bosne provjerili su je to tako i je li bilo propusta od domaćih institucija.

Iako pravomoćno osuđen za ratne zločine, Sakib Mahmuljin se još uvijek nalazi na slobodi i to u Republici Turskoj. Prvostupanjska presuda glasila je 10 godina, a drugostupanjska osam, a s obzirom kako je Mahmuljin osuđen na više od pet godina zatvora, pitanje je zašto odmah nije bio upućen na izdržavanje zatvorske kazne. Među bošnjačkim političkim dužnosnicima o cijeloj situaciji uglavnom vlada šutnja.

Upit o eventualnom izručenju Mahmuljina RTV Herceg Bosne poslala je i Veleposlanstvu Republike Turske u BiH, ali iz njihovog ureda za odnose s javnošću do zaključenja ovog priloga nisu dobili odgovor. A evo što o svemu kažu iz Suda BiH i državni ministar pravde Davor Bunoza.

Iako je Mahmuljin kao zapovjednik Trećeg korpusa Armije BiH prije svega osuđen za zločine u Vozuču, Mahmuljin se među obiteljima žrtva hrvatske i srpske nacionalnosti spominje kao nalogodavac i drugih zločina, uz blisku suradnju s odredom El-Mudžahid.

Zloglasni odred El-Mudžahid sudjelovao je u vojnim operacijama Armije BiH i počinio je stravične zločine nad Hrvatima Središnje Bosne i nad Srbima u Sjeveroistočnom dijelu BiH, a za koje njegovi pripadnici nisu adekvatno odgovarali.

Jasno je da sve tri zaražene strane u BiH imaju svoje heroje, ali i zločince, a isto tako imaju i žrtve. No, čini se kako unutar službene politike stranaka s većinskim bošnjačkim članstvom ne žele se suočiti s vlastitom prošlošću. “Loši momci” stoga se traže samo među srpskim i hrvatskim vojnim i političkim licima.

Do kada će se Mahmuljin skrivati u Turskoj nitko ne može sa sigurnošću odgovoriti, ali do tada pravomoćna presuda za ratni zločin ostaje samo slovo na papiru.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)