KONTRAOBAVJEŠTAJNA OPERACIJA / Starom snimkom Kordića skrenuti pozornosti sa nekažnjenog zločina granatom ubijene djece u Vitezu

Vrijeme:5 min, 53 sec

 

Nakon što jer književnik, publicist i novinar Fatmir Alispahić uputio je otvoreni ”poziv bošnjačkim dužnosnicima da 10. lipnja 2023. prisustvuju komemorativnom obilježavanju 30. godišnjice nekažnjenog zločina Armije RBiH nad osmero pobijene hrvatske djecom u Vitezu, koja su praktično na dječjem igralištu raskomadana od ispaljene granate, u medijima se pojavio pola godine stari snimak na kojem Dario Kordić, koji je presuđen i odležao zatvorsku kaznu zbog zločina na Bošnjacima u Ahmićima, na jednom privatnom druženju kaže kako je vrijedilo odslužiti kaznu u Haagu.

Odmah nakon što je snimak objavljena u sarajevskim medijima uslijedila je prava medijska kanonada. Redale su se osuda za osudom, od političkih stranaka, različitih udruženja do samog vrha islamske zajednice i reisa Huseina Kavazovića, koji je poručio Kordiću „da zaslužuje samo prijezir i vječito prokletstvo“ reagirajući na taj način na snimku koju su objavili mediji, piše u tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije.

No, činjenica kako se ovaj snimak nije pojavio slučajno baš kada se obilježava na 30-ta obljetnicu osmero ubijene djece u Vitezu, uočio je komentirao i američki odvjetnik hrvatskih korijena Luka Mišetić.
-Ako se pitate zašto je danas objavljena snimka Darija Kordića „od prošle godine“, sjetite se da slučajnosti ponekad postoje, napisao je na svom twitter profilu odvjetnik Mišetić.

Da objava snimka nije nimalo slučajna drži i predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž. Raguž na svom Facebooku je komentirao reakcije sarajevskih medija i dužnosnika na videozapis od prošle godine na kojem je Dario Kordić u neformalnom druženju kazao da je vrijedilo odslužiti kaznu u Haagu.

Osvrnuo se Raguž i na to da je taj video od prošle godine u medijima plasiran baš na 30. obljetnicu svirepog ratnog zločina bošnjačke Armije BiH čija je granata ubila osmero hrvatske djece na košarkaškom igralištu u Vitezu.

U Raguževoj objavu naslovljenu ‘J**** Bosnu na čelu koje SDA nema!’ piše kako se znaju izravni počinitelji gnusnog zločina u Ahmićima.

-Zna se i tko je izdao zapovijed puštanja robijaša iz zatvora koji su počinili zločin. Znaju se i svi subjekti zapovjednog lanca koji su doveli do zločina. Nigdje u ovome što se zna ne spominje se ime Darija Kordića. On je osuđen kao tadašnji politički vođa, na osnovu tajnog svjedočenja AT koji je svjedočio kako je čuo da je Kordić bio na sastanku gdje se govorilo o napadu na Ahmiće.

Kordiću se više puta nudilo da svjedoči o „dvostrukoj liniji zapovijedanja“ i lažnim svjedočenjem optuži druge, osobito tadašnje vodstvo Republike Hrvatske, a sebe spasi (kao što je to uradio direktni akter zapovjednog lanca odgovoran za Ahmiće). On je to odbio i odslužio kaznu koju je dobio.

Prošle godine ga netko pitao „je li vrijedilo“, naravno misleći na odsluženje kazne za nešto što su drugi napravili, on odgovara ne da je svaka godina vrijedila, nego „svaka sekunda je vrijedila“ i da bi ponovio sve. Tkogod je i površno čitao i pročitao presudu Dariju Kordiću, informirao se o njoj, pitanje i odgovor na pitanje „je li vrijedilo“ shvatiti će i znati kako je u kontekstu odslužene kazne, a nipošto i nikada sramotnog zločina iz osude.

Međutim, gle slučaja, na dan mučkog ubojstva 8 djece iz Viteza od strane Armije BiH, zločina za koje se isto tako znaju direktni počinitelji, kao i svi subjekti zapovjednog lanca, ali ih se 30 godina sustavno pokriva kako im se ne bi sudilo, na SDA/DF medijima biva objavljen video clip pitanja i odgovora od prošle godine. Gle opet slučaja, ne prestaju reakcije i “zgražanje” od tih istih SDA/DF aktera. Mi smo zvijeri, oni su nevina dječica. Poput one koje je usmrtila minobacačka granata Armije BiH na igralištu u Vitezu. Gube Izetbegović/Komšići ( Bakir Izetbegović / Željko Komšić op. ML) tlo vlasti pod nogama. Gube poluge na kojima su parazitarili desetljećima. Gube i slobodu koju su plaćali našim novcem. Valja rasturit ovo malo suživota koje je izgrađeno i onemogućit da ga se još više izgradi. Ili ja, ili nitko. Ili mi, ili propast.

J**** Bosnu na čelu koje SDA nema!, napisao je Raguž na Facebooku.

Podsjećamo, Dario Kordić bio je jedan je od visokopozicioniranih političara bosanskohercegovačkih Hrvata od 1992. do 1995., potpredsjednik i član Predsjedništva Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne (HZ H-B), a kasnije Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HR H-B); od 1994. do 1995., predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ-BiH). Bio je jedan od političkih vođa HZ H-B u središnjoj Bosni. Zbog ratnih zločina počinjenih u bošnjačko-hrvatskom sukobu. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije osudio ga je na 25 godina zatvora. Protiv Kordića i suradnika optužnica je podignuta 10. studenoga 1995., Tadašnji tužitelj Haškog tribunala podiže protiv Kordića i njegovih suradnika optužnicu zbog teškog kršenja međunarodnog prava, odnosno zločina protiv čovječnosti počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom u gradovima, selima i zaseocima Lašvanske doline, prije svega u Ahmićima. Zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme zločina u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u dolini Lašve, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora, daleko više od bilo kojeg od vojnih zapovjednika Tihomira Blaškića, koji je osuđen na 9 godina, Maria Čerkeza, osuđenog na 6 godina, Paške Ljubičića na 10 godina i Vlade Šantića na 18 godina. Čitava presuda temelji se na svjedočenju zaštićenog svjedoka optužbe AT, koji je i sam sudjelovao u akciji u Ahmićima u kojoj je ubijeno 116 bošnjačkih vojnika i civila. Svjedok AT je izmijenio prvobitni iskaz, prebacivši zapovjednu odgovornost s Tihomira Blaškića na Daria Kordića. Prema tom svjedočenju, Kordić je bio nazočan sastanku u Busovači s kojeg je došla zapovijed za napad na Ahmiće. Tim je svjedočenjem Blaškićev odvjetnik Anto Nobilo podupirao tezu o dvostrukoj liniji zapovijedanja koja je oslobađala njegova klijenta. Nema niti jednog drugog vjerodostojnog dokumenta niti svjedočenja koji bi tu tezu poduprli. Naprotiv, naknadno je ustanovljeno da je odvjetnik Nobilo zasnivao tezu o dvostrukoj liniji zapovijedanja na izvješću MUP-a, čiji je izvor bio on sam. Kordićeva presuda je bila pravna podloga za sljedeću optužnicu, hercegbosanskoj šestorci (Prlić, Stojić, Praljak, Petković, Ćorić i Pušić) za udruženi zločinački pothvat pod vodstvom dr. Franje Tuđmana s ciljem pripajanja Herceg-Bosne Hrvatskoj.

Sam Dario Kordić, koji je iz zatvora izišao 2014. godine nakon 17 godina odslužene zatvorske kazne, izjasnio se da nije sudjelovao niti u vojnoj operaciji niti u zločinu u Ahmićima, da nije izdao zapovijed za tu akciju i da nije kriv za zločine za koje ga Haaški tribunal tereti.

Odvjetnik generala Gotovine Luka Mišetić na komentar jednog korisnika na internetu ispod članka objavljenog 2019. u Novom listu u povodu predavanju Darija Kordića studentima u Zagrebu, kako je Vijeće utvrdilo da je Blaškić dao naredbu za napad, a Ljubičić za klanje i paljenje, te da je utvrđeno da je sve bilo pod političkim pokroviteljstvom Kordića, Luka Mišetić je odgovorio:

“Netočno. Nisu utvrdili tko je taj koji je dao zapovijed za klanje i paljenje. Niti su naveli dokaz da je Kordić takvo nešto ikad zatražio, naredio, itd.” – napisao je dodajući ispod isječak iz zaključaka sudskog Vijeća, u kojemu se ne navode dokazi za takvu Kordićevu ulogu, već se samo navodi da je Raspravno vijeće “uvjereno da je Kordić bio prisutan na sastancima političara na kojima je odobren napad”.

 

hms.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)