Vučić otkrio karte: polaže pravo na sjeverno Kosovo i želi dobre veze sa Zapadom, Kinom i Rusijom

Vrijeme:1 min, 11 sec

 

„Svi Srbi na sjeveru smatraju da je Srbija njihova zemlja, a ne Kosovo. To je realnost“, rekao je Vučić u intervjuu za Reuters objavljenom jučer. Zatražio je da vlada u Prištini učini „određene ustupke“ kao preduvjet da Srbi sudjeluju na ponovljenim izborima na sjeveru Kosova i Metohije. Prethodne su bojkotirali, a onda su digli pobunu kada je vlada u Prištini htjela postaviti općinske načelnike izabrane bez njih.

Osim toga, Vučić zahtijeva trenutno povlačenja kosovskih specijalaca i albanskih gradonačelnika iz četiriju općina na sjeveru u kojima Srbi imaju premoćnu većinu.

Optužbu kosovske predsjednice Osmani da se Beograd miješa u izborni proces na sjeveru Kosova Vučić je nazvao „zastrašujućom“, a za predsjednika kosovske vlade Kurtija ustvrdio kako nije spreman na kompromisno rješenje. Dodao je da će srpska vojska ostati u stanju visoke pripravnosti, a ne u stanju najviše borbene spremnosti, koja „mnogo košta“.

Pohvalio se da Srbija pregovara s Francuskom o kupnji borbenih aviona „Rafale“ te o daljnjem jačanju svoje vojske zapadnim oružjem, priznavši da je „financiranje problem“, a i ne-članstvo Srbije u NATO-u. Dodao je i da Beograd planira finalizirati dogovor o kupnji 118 vojnih komunalnih vozila HMMWV (američko  borbeno vozilo poznato kao „Humvee“) i uvesti ih do rujna ove godine.

Vučić je zatim izjavio da „Srbija ostaje na europskom putu“, no da je uspjela uravnotežiti svoju vanjsku politiku kako bi omogućila nastavak prijateljskih odnosa s „povijesnim saveznicima“ Rusijom i Kinom.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)