Rama poslao Scholzu nacrt teksta o formiranju zajednice općina sa srpskom većinom

Vrijeme:2 min, 17 sec

 

Predsjednik vlade Albanije Edi Rama poslao je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu nacrt teksta o formiranju na sjevernu Kosova zajednice općina sa srpskom većinom (ZSO), izvijestila je agencija FoNet. On je nacrt finalizirao i poslao bez prethodnog savjetovanja s predsjednikom kosovske vlade Kurtijem.

“Nije u pitanju sudbina Kurtija, to je sudbina Kosova kao cjeline… želim samo uspjeh Albinu Kurtiju, Vladi Kosova, Kosovu, i ništa drugo”, istaknuo je Rama i pozvao na povlačenje službenika središnje kosovske policije iz općinskih ureda na većinski srpskom sjeveru države. “Gradonačelnici mogu nastaviti svoje dužnosti u drugim zgradama, bez potrebe da se angažira sva policija”, ocijenio je.

To isto zahtijevaju od Kurtija i njegove vlade visoki diplomatski predstavnici SAD-a, EU-a i mnogi drugi – s ciljem de-eskalacije nedavne krize, kada je u sukobima pobunjenih Srba s pripadnicima KFOR-ozlijeđeno oko stotinu osoba, i povratka pregovorima radi nalaženja kompromisnog rješenja između Prištine i Beograda. Prethodno neuspjeli, propali i blokirani dijaloga želi se oživiti pod patronatom zapadnih sila. U Kosovu su već 24  godine raspoređene vojne snage KFOR-a, koje su pod vodstvom NATO-a. Raspoređene su po rezoluciji UN-a 1244 i na temelju susljednih odluka Vijeća sigurnosti UN-a.

Rama je na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak objasnio kako je ZSO “gordijski čvor dijaloga” te da je riječ o nacrtu koji su dugo pripravljali najviši američki i europski stručnjaci, objavio je portal Albanian Post.

Rami, koji je Vučićev politički saveznik i ortak u ostvarivanju inicijative „Otvoreni Balkan“, neshvatljiva je pozicija koju zastupa vlada u Prištini. Ipak, uvjeren je da ni jedna ni druga strana „ne želi tu zajednicu“ i da će svaka „dati sve od sebe da ga odgura u beskonačnost kako bi svim vrstama političkih ili tehničkih vještina održale krizu otvorenom”.

Napomenuo je kako je riječ o povjerljivu dokumentu najviše međunarodne razine, u kojem se uzima u obzir sve razloge za stvaranje ZSO-a, pri čemu se „svakako“ vodi računa o svim preporukama ili zaključcima Ustavnog suda Kosova, koji je doveo u pitanje ustavnost takva oblika lokalne uprave i samouprave. On se nada da će njegov materijal biti od koristi kako bi se dijalog „podignuo na novu razinu“, a razgovori o „konkretnim stvarima“ bili nastavljeni.

“Nacrt nije za javnu objavbu, to je materijal na stolu na kojemu može biti i drugih materijala. Nacrt je samo doprinos, ali … tko zaista želi rješenje, spreman je uzeti ga i primijeniti. Kažem to sa 100 posto jamstava. Uzmite, primijenite!”, poručio je objema stranama Rama.

Povezano:

Vučić otkrio karte: polaže pravo na sjeverno Kosovo i želi dobre veze sa Zapadom, Kinom i Rusijom

Zdravko Gavran: Što se to događa sa Srbijom i Kosovom?

 

Hrvatsko nebo

Odgovori