Veliki interes za knjigu Marine Bazine o glazbenoj kulturi u mostarskoj katedrali

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

Knjiga “Glazbena kultura u mostarskoj katedrali od 1980. do 2012. godine – sačuvano od zaborava”, autorice Marine Bazine privukla je veliki interes javnosti u Mostaru.

Pokazala je to i do kraja popunjena Galerija Kraljice Katarine u kojoj je knjiga predstavljena. Ova knjiga u izdanju PRESSUM-a i Akademskog zbora Pro musica po prvi put, na jednom mjestu predstavlja sve što su katedralni zborovi i sastavi postigli od svog osnutka 1980. do 2012. godine. Na ovaj način šira javnost sada ima uvid uopus iza kojeg stoji veliki rad svih članova zborova, sastava i njihovih zborovođa, koji zapravo nisu djelovali samo kao crkveni odnosno liturgijski zborovi već su postali ishodište novih sastava koji su svojim izvedbama obilježili povijest grada Mostara.
„ Ja sam od 2006. godine članica zbora Pro musica i 2019. godine obranila sam doktorsku disertaciju na ovu temu. Kada sam odlučivala što pisati za disertaciju poslušala sam savjet mentorice prof. dr. Mirjane Siriščević i pokojnog prof. dr. Nikole Buble da radim nešto vezano za područje svoga grada i Hercegovine“, kazala nam je autorica knjige Marina Bazina.
Profesorica Mirjana Siriščević dodaje kako je knjiga bitna ne samo za autoricu i znanost nego i za Mostar, mostarsko sveučilište, ali i Studij glazbe u Mostaru.
„Monografija govori o glazbenoj kulturi u mostarskoj katedrali, a glazbena kultura obuhvaća i prožima sve segmente našeg življenja. Ne samo liturgijsku glazbu, nego i sva glazbena događanja koja su se, a posebno u ratnom razdoblju, događala u mostarskoj katedrali“ poručuje profesorica Siriščević.
U glazbenom programu tijekom prestavljanja knjige sudjelovali su klape Narenta i Da Capo, Akademski zbor Pro musica uz glasovirsku pratnju prof. Marijane Pavlović, mezzosopranistica Monija Jarak Mikulić, te kao nenajavljeno iznenađenje klapa Grga.

rtv-hb.com / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)