“Komšić želi spasiti SDA u HNŽ-u”

Vrijeme:1 min, 25 sec

 

Dugoočekivano formiranje nove Vlade u Hercegovačko-neretvanskoj županiji bilo je na pomolu početkom ovoga tjedna. No situacija se zakomplicirala odlukom stranačkog vrha DF-a mimo odluke županijskog odbora stranke da ne idu u vlast zajedno s SDP-om i NIP-om te HDZ-om BiH. Donosimo reakcije i očekivanja predstavnika županijskih odbora SDA i SDP-a oko konačnog raspleta.

Nove vlade u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i dalje nema. Još od listopadskih izbora u prošloj godini vode se teški pregovori gotovo svih političkih aktera izabranih u Skupštinu ove županije. No za sada nitko nije došao do magične brojke od 20 ruku, što je ujedno i dvotrećinska većina potrebna za imenovanje vlade. Druga najjača stranka u Skupštini je SDA sa sedam zastupnika. Oni se nadaju dogovoru s HDZ-om BiH i preslikavanju koalicije iz Županije Središnja Bosna.

Sigurno je da koja se god kombinacija unutar Skupštine realizira novu vladu će predvoditi HDZ BiH, a oni su početkom tjedna bili pred dogovorom s HDZ-om 1990, SDP-om, Narodom i pravdom te Demokratskom frontom. No, uslijedio je preokret nakon intervencije stranačkog vrha DF-a na odluku županijskog odbora da se ne ide u vlast u takvoj kombinaciji. Evo što o tome kažu iz SDP-a.

Iz SDA odgovaraju kako je DF ostao dosljedan svojim programskim ciljevima.

No, iz SDP-a i dalje očekuju formiranje nove vlade bez SDA, a ističu kako unutar Skupštine postoje i druge kombinacije bez DF-a.

A s obzirom na složenost situacije, ne treba isključiti ni mogućnost nastavka tehničkog mandata aktualne Vlade koja djeluje od 2015. godine.

Pregovori se nastavljaju već u petak, a svi se nadaju da će doći i do dogovora u što skorije vrijeme.

rtv-hb.com / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)