BAJA SOPTA/Razbijanjem čeličnog zagrljaja oko Mostara srušen je san o Velikoj Srbiji

Vrijeme:2 min, 18 sec

 

 – U sklopu manifestacije „Lipanjske zore 1992. – 2023.“ u petak je u Rodoču kod Mostara obilježena 31. godišnjica oslobođenja vojarne „Stanislav Baja Kraljević“.

– Ova vojarna je praktički bila servis agresorskim snagama koje su preko nje osiguravali mostobran koji je kontrolirao prilaze gradu Mostaru i prometnice Mostar-Varda-Kruševo-Čitluk i Mostar-Žovnica-Široki Brijeg. Ova veličanstvena akcija „Lipanjske zore“ je razbila neprijateljske snage i potpunosti je tog 11. lipnja oslobođena desna obala rijeke Neretve – rekao je umirovljeni general HVO-a Stanko Sopta Baja.

Po njegovim riječima, u lipnju 1992. godine stvarala se sloboda, a za nju je živote dala hrvatska mladost.

– I danas smo se posebnim pijetetom prisjetili svih vitezova koji su darovali svoje živote za našu slobodu. Sjetili smo se i Bajine majke Ive (Stanislava Baje Kraljevića), koja je ovdje 30 godina svjedočila i molila za svog sina i sve sinove koji su položili svoje živote. Time smo se spomenuli i svih majki koje su rađale hrvatske sinove koji su u svim bitkama kroz povijest i duga i teška stoljeća stvarali slobodu – istaknuo je Sopta, podsjetivši da je u akciji Lipanjske zore 68 branitelja izgubilo život.

Naglasio je kako je tih dana razbijen obruč oko najvećeg grada u Hercegovini.

– Osvajanjem Orlovca i Huma te prostora Mostarskog polja razbijen je čelični zagrljaj oko grada Mostara i praktički je ovdje ugašen san o velikoj Srbiji. U nastavku operacija prešlo se na lijevu stranu Neretve te je neprijatelj potisnut na današnju položaje koji više nisu bili dominantni – izjavio je umirovljeni general HVO-a.

– Ova vojarna je bila uporište ne samo srpskog osvajača, nego i mnogih osvajača, a danas nosi ime časnog viteza Stanislava Baja Kraljevića i sada svjedoči i simbolizira nakane hrvatskog naroda da slobodno i mirno živi s drugima u Mostaru, Hercegovini i BiH – poručio je ministar.

Ministar branitelja HNŽ-a Oliver Soldo 

Govoreći o operaciji Lipanjske zore, Soldo je naglasio kako je tog lipnja 1992. godine hrvatski narod pokazao odlučnost se obrani i oslobodi od svakog neprijatelja, ali i da je spreman graditi mir sa svima.

– Ta akcija ne samo da je spasila hrvatski i druge narode u BiH, već je pomogla i Hrvatskoj da se ne ostvari taj pakleni plan spajanja srpskih snaga koje bi u Dalmaciji prepolovile Hrvatsku na dva dijela Koliko smo žalosni zbog gubitaka svojih branitelja, tako smo isto ponosni na njih jer su se bili spremni žrtvovati za slobodu – zaključio je Soldo.

Nakon polaganja vijenaca za poginule branitelje služena je sveta misa u kapelici sv. Ivana Krstitelja u vojarni koja nosi ime po Stanislavu Baji Kraljeviću.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)