Zelenski od papinog izaslanika zatražio podršku Vatikana za svoj mirovni plan

Vrijeme:54 sec

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je danas Vatikan da doprinese provedbi ukrajinskog mirovnog plana tijekom razgovora s papinim izaslanikom o ratu Rusije protiv Ukrajine.

Italijanski kardinal Matteo Zuppi, koga je papa Franjo zadužio da izvrši mirovnu misiju u pokušaju da pomogne okončanju rata u Ukrajini, posjetio je Kijev kako bi saznao stav ukrajinskih vlasti.

Zelenski je kazao da su razgovarali o situaciji u Ukrajini i humanitarnoj suradnji “u okviru ukrajinske mirovne formule”.

– Samo ujedinjeni napori, diplomatska izolacija i pritisak na Rusiju mogu utjecati na agresora i donijeti pravedan mir ukrajinskoj zemlji – objavio je Zelenski u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

– Pozivam Svetu Stolicu da doprinese provedbi ukrajinskog mirovnog plana. Ukrajina pozdravlja spremnost drugih država i partnera da pronađu put do mira, ali pošto je rat na našoj teritoriji, algoritam za postizanje mira može biti samo ukrajinski – piše Zelenski.

Zelenski se sastao s papom u Vatikanu u svibnju, a kasnije je izgledao distanciran prema izgledima za bilo kakvu papinu inicijativu koja bi postavila Ukrajinu u ravnopravan položaj s Rusijom, koja je izvršila invaziju u veljači 2022.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)